Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС отпуска средства на Източна Европа, за да одобри ембарго срещу руския петрол

Refinery Petroleum Gasoline Oil  - cmafla / Pixabay

Европейската комисия предлага да отпусне средства на няколко държави от Източна Европа, които нямат излаз на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура, за да ги убеди да подкрепят ембаргото срещу руския петрол, което се обсъжда от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите.

Мярката е част от поредния пакет европейски санкции срещу Русия, но одобрението му се бави, тъй като размерът на предложените инвестиции все още се обсъжда.

Според източника допълнителното финансиране ще бъде отпускано за инвестиции в петролопроводи и евентуално за подобрения в рафинериите в Източна Европа, някои от които са настроени да преработват само руски петрол.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен замина спешно за Унгария, за да обсъди с Виктор Орбан “сигурността на енергийните доставки в Европа”, съобщи нейният говорител. Будапеща заплашва европейския проект за петролно ембарго срещу Русия с вето.

Двамата ще се срещнат на работна вечеря в манастира на кармелитите в Будапеща, посочва Франс прес. Унгария е силно зависима от руския петрол и иска от партньорите си от ЕС гаранции за доставките си, за да се съгласи с шести пакет от санкции срещу Русия, включително спиране на покупките на петрол от тази страна.

България също заплаши да наложи вето върху петролното ембарго, ако не получи отстъпки и отсрочки по подобие на предложените за Унгария, Словакия и Чехия, но според представители на ЕС проблемите пред нея са по-малки, а рисковете за енергийната й сигурност могат да се решат по други пътища.

Налице е и друг проблем, този път в Кипър, след като пакетът предвижда забрана за продажба на недвижими имоти на руснаци.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори

Преговарящите в момента работят по трети вариант на предложението, според което на европейските танкери няма да е забранено да пренасят руски петрол. Промяната идва под натиск от страна на Гърция, Кипър и Малта. На европейските компании обаче ще бъде забранено да предлагат застраховки и други финансови услуги за транспортирането на руски петрол по света.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам