Бюлетин

ЕС планира 300 милиарда евро за инфраструктурни, цифрови и климатични проекти

Снимка: BTA/AP

Европейският съюз обяви план за инвестиции на стойност 300 млрд. евро в инфраструктурни, цифрови и климатични проекти по целия свят, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Планът, наречен “Глобален портал” (Global Gateway), е истинска алтернатива и по-добра оферта на инициативата на Китай “Един пояс, един път”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Global Gateway има за цел да увеличи инвестициите, насърчаващи демократичните ценности, доброто управление и прозрачността, зелената, чистата и сигурната инфраструктура, както и да стимулира частните инвестиции, се посочва в съобщението на сайта на ЕК.

Порталът ще събере на едно място ЕС, финансовите институции на страните членки, както и институции, работещи за развитието, като Европейската инвестиционна банка (EIB) и Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD).

Свързването на ключови сектори помага за изграждането на общности със споделени интереси и за укрепването на сигурността на нашите вериги на доставки, посочи шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Europe Palace Europe Flags Germany  - USA-Reiseblogger / Pixabay
USA-Reiseblogger / Pixabay

Global Gateway се основава на новите инструменти, включени в многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. По-конкретно по линия на Европейския фонд за устойчиво развитие+ (EFSD+) ще бъдат отпуснати 135 милиарда евро за гарантиране на инвестициите в инфраструктурни проекти в периода 2021-2027 г. в допълнение на 18 милиарда евро под формата на грантове от бюджета на ЕС.

ЕС проучва и възможността за създаването на Европейска експортна кредитна агенция (EECF), която да допълва съществуващите кредитни споразумения на ниво държави членки и да увеличи като цяло европейския капацитет в тази сфера.

EECF ще осигури по-добър достъп на европейския бизнес до пазарите в трети страни, където той трябва да се конкурира с чужди компании, получаващи сериозна помощ от своите правителства, и така ще улесни участието му в инфраструктурни проекти.

ЕС ще предложи на партньорите си не само солидни финансови условия и бюджетни гаранции, но и ще стимулира високи екологични, социални и стратегически за управлението стандарти. ЕС ще осигури и техническа помощ, за да увеличи капацитета на партньорите си за подготовка на инфраструктурни проекти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам