Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС подкрепя мултимилиарден план за достигането на нулеви въглеродни емисии в градовете до 2030 г.

Co Exhaust Climate Change  - geralt / Pixabay

Група от 112 града, които се стремят да премахнат своите нетни емисии на парникови газове до 2030 г., ще се нуждаят от общо 650 милиарда евро (695,83 милиарда долара) инвестиции, за да изпълнят намерението си, съобщи Европейският съюз, цитиран от Ройтерс.

Част от мисията на ЕС “100 климатично неутрални и интелигентни града” е по-амбициозна от тази на повечето правителства. Страните-членки на блока и Великобритания си поставят краен срок до 2050 г., за да станат неутрални по отношение на климата.

След като 377 града кандидатстваха за присъединяване към програмата, бяха избрани 100 от ЕС и 12 от асоциираните страни, които разработват план за климата с подкрепата на ЕС и консултантската организация с нестопанска цел “Банкери без граници” (Bankers without Boundaries – BwB), подпомагаща проекти, които са от полза за околната среда.

Към днешна дата 33 града са подписали своите планове, сред които са Лион, Севиля, Малмьо, Лисабон и Флоренция, като се очаква още да бъдат одобрени през октомври. Проектите могат да включват преоборудване на сгради, за да станат по-енергийно ефективни, както и адаптиране на инфраструктурата, за да издържа на по-екстремни метеорологични явления.

Флоренция

“В исторически план градовете не са били значими партньори за частния сектор, но напредъкът може да бъде много по-бърз, ако частният капитал е по-активен”, каза Алисън Лоб, изпълнителен директор на “Банкери без граници”.

За да помогне за набирането на пари, ЕС стартира инициативата “Climate City Capital Hub”, която ще използва гаранции от националните правителства за привличане на частно финансиране и групиране на малки проекти, които обикновено се затрудняват да получат достъп до самостоятелно финансиране.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Публичното и частното финансиране може да приеме множество форми, включително създаване на местни инвестиционни фондове или издаване на облигации за финансиране на определени проекти. От “Банкери без граници” заявиха, че близо 50 инвеститори вече са проявили интерес да инвестират, след като проектите бъдат готови.

Европейската инвестиционна банка (ЕЦБ) е готова да сътрудничи, за да предостави финансови и технически съвети на градовете, за да им помогне да изпълнят плановете си.

“ЕИБ предоставя над една четвърт от нашите заеми за градовете и като европейска климатична банка ние сме готови да работим с тях, за да им помогнем да реализират своите инвестиции за неутралност по отношение на климата”, каза Тереза ​​Червинска, вицепрезидент на ЕИБ.

Според Международната агенция по енергия (МАЕ) градовете имат основен принос за изменението на климата, произвеждайки 70 на сто от световните емисии на въглероден диоксид (CO2), от индустрии и потребление на енергия в сгради до транспортни системи, базирани на изкопаеми горива.

Хората, живеещи в градовете, също са силно изложени на изменението на климата. Почти половината от градските училища и болници в Европа са разположени в градски “топлинни острови”, където гъсти групи от сгради и пътища абсорбират топлината и повишават температурите повече, отколкото в зелените зони, излагайки уязвимите хора на по-голям риск от смърт от топлинен стрес.

София, снимка: БТА

Сред избраните 100 европейски града има и два български – София и Габрово, чрез които България е представена в тази амбициозна инициатива. Столицата подаде кандидатурата си на 31 януари 2022 г. като част от програма за развитие на София като зелен град, използващ иновативни решения и привличащ инвеститори в сектора на информационните технологии. Желанието на Община Габрово е да бъдат вложени инвестиции в екологичен градски транспорт, управление на отпадъците, за тяхното разделно събиране и оползотворяване, както и депозитната система за обратно приемане на отпадъчни материали. Включени са и намерения за фотоволтаични и термални инсталации в публични сгради, подготовката на концепция за изграждане на нискоемисионна индустриална зона и развитието на дигиталните модели.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Градовете бяха поканени да изразят интереса си да станат част от мисията през ноември 2021 г. Поканата приключи на 31 януари 2022 година. В първия етап независими експерти оцениха всеки проявен интерес. На втори етап ЕС приложи допълнителни критерии, за да осигури географски баланс и разнообразна група градове по отношение на размер, въздействие и иновативни идеи. В избраните 100 града от ЕС живее 12 на сто от населението на блока.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам