Бюлетин

ЕС предлага извънредни мерки за избягване на кризи с доставките

Компаниите, базирани в Европа, могат да бъдат принудени да засилят производството на определени ключови стоки, както и да натрупат запаси от други по силата на нови проектоправила, представени днес от Европейската комисия, за защита на общия пазар, се посочва в прессъобщение на ЕК. Тези правила ще дадат на Комисията извънредни правомощия за Комисията извънредни правомощия .

“Кризата с КОВИД-19 ясно показа няколко неща: трябва да гарантираме, че единният ни пазар ще функционира по всяко време, включително по време на криза. Трябва да го направим по-устойчив. Необходими са ни нови инструменти, които да ни позволяват да реагираме бързо и единно. Новият инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации позволява да постигнем това”, заяви изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер.

Предложеният Инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации (SMEI) идва в отговор на проблемите, възникнали по време на пандемията и последвалата руска инвазия в Украйна, и е подобие на подобни мерки, въведени вече от САЩ и Япония.

Предложението обаче може да срещне силна съпротива от страна на бизнеса и някои страни членки, които се опасяват, че то може да даде твърде много права на Европейската комисия. Противниците на идеята я определят като форма на държавен капитализъм по китайски модел, която може да наруши договорните отношения на много компании и да осветли корпоративни тайни, посочва Ройтерс.

В предложението фигурират и твърде спорни клаузи, като например, налагането на глоби до 300 000 евро на компании, които предоставят неправилна, непълни и подвеждаща информация, и периодични глоби от 1,5 на сто от дневния оборот за фирмите, които не се съобразят с изискваните от тях приоритети за производството.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам