Бюлетин

ЕС представи планове за сертифициране на премахването на въглеродния диоксид от атмосферата

Европейската комисия представи днес планове за сертифициране на премахването на въглероден диоксид от атмосферата, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на ЕК.

Детайлите по плана тепърва ще се разработват, включително и как това ще бъде отчитано в изпълнението на климатичните планове на Съюза.

Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент, за да влезе в сила. То ще положи основата на одобреното от властите сертифициране на отстраняването на въглероден диоксид от атмосферата.

Отстраняването включва въглероден диоксид, абсорбиран от почви и гори, както и изсмукан от въздуха посредством различни технологии и складиран под земята или вложен в строителни материали.

Към момента съществуват доброволни схеми за сертифициране, което дава възможност за продажба на “въглеродни кредити” на компании, желаещи да намалят вредните си емисии. Брюксел обаче има амбицията да създаде и наложи по-широко използван и сигурен стандарт.

ЕС си е поставил амбициозната цел до 2030 г. да намали емисиите парникови газове с 55 на сто спрямо нивата от 1990 г. и да достигне въглеродна неутралност към 2050 г. Това означава, че емисиите, които не могат да бъдат напълно отстранени, например в селското стопанство или производството на цимент, трябва да бъдат балансирани с отстраняване на въглероден диоксид от атмосферата.

В плана на ЕК се посочва, че досегашните сертификационни схеми ще могат да получат европейско одобрение, ако отговарят на определени критерии, включително като дадат задоволитен отговор за намаляването на рисковете за евентуалното нежелано освобождаване на СО2 обратно в атмосферата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам