Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС се подготвя за прекъсване на руските газови доставки. За тази зима опасност за снабдяването няма

Кадри Симсон / Снимка: ЕС

ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Тя отбеляза, че за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада. По нейните думи това решение е свързано с опасността от спиране на доставките на руски петрол.

Еврокомисарят допълни, че подготовката за възможно частично или пълно прекъсване на руските газови доставки е започнала преди няколко месеца. ЕС е в преговори за доставкина газ от Катар, Азербайджан, САЩ, Норвегия и Египет. Разглеждат се възможности за изграждане на допълнителни връзки между европейските газопроводи.

ЕС обмисля възможността руските войски да нападнат украинските АЕЦ, заяви Симсон. По нейните думи ЕС трябва да повиши мерките за енергийна ефективност. Тя съобщи, че ЕК ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Никой не може да спре вятъра и слънцето, затова отговорът е във възобновяемата енергия, каза еврокомисарят. Симсон призова да се ограничи зависимостта от внос на руски енергоносители.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам