Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕС ще договаря заедно бъдещите газови доставки, съобщи премиерът Кирил Петков

Идеята да купуваме заедно газ, включително от Русия, се осъществи като план, съобщи премиерът Кирил Петков след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Не е задължително участието в този механизъм, но доста страни искат да бъдат включени. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря с “Газпром” от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България, с малка консумация, да отива да преговаря с гигант като “Газпром”, уточни той.

Премиерът отбеляза, че се предвижда определяне на таван на цените, но ЕК трябва да прецени трябва ли да има подобно ограничение. Това, че ще можем да преговаряме заедно, променя изцяло играта, доколко пазарна сила има в тези преговори. Задължително трябва да се включим, заяви Петков по повод общите преговори.

Ние сме съвсем малък консуматор, в сравнение с цяла Европа, от другата страна имате “Газпром” – огромен гигант, в момента негативно и агресивно настроен. Щеше да е много по-трудно на България да преговаря и да достигне успешни условия, коментира той.

Премиерът уточни, че 75 процента от руския износ на газ е насочен към ЕС. Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес, заяви Петков.

Той уточни, че очакваното намаляване чрез преговорите на цената на газа, ще свали цената на тока и това ще доведе до спад на инфлацията. България успя да защити голяма част от интересите си, обобщи премиерът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам