Бюлетин

ЕС ще предложи таван на цената на руския газ

Снимка: AP

“Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и солидарност ще гарантират, че ще надделеем.

Повишихме готовността си и отслабихме влиянието на Русия върху предлагането на енергия чрез намаляване на търсенето, което позволи общите запаси в хранилищата ни на газ да достигнат 82 %, това заяви пред журналисти днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

“Благодарение на диверсификацията увеличихме доставките на втечнен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други. Например, Норвегия доставя повече газ на ЕС в момента, отколкото Русия. Правим огромни инвестиции в местни възобновяеми енергийни източници чрез инициативата RePowerEU”, допълни Фон дер Лайен.

Виждаме обаче също така, че манипулирането на пазарите на газ оказва въздействие върху пазара на електроенергия.

Изправени сме пред астрономически цени на електроенергията за домакинствата и предприятията и пред огромна нестабилност на пазара.

Ето защо ще предложим набор от незабавни мерки, които ще защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират.

Ето и някои от тях:

“Първо, „Интелигентни спестявания на електроенергия“. Това, което се промени е, че световните енергийни доставки са оскъдни. Налага се разумно намаляване на търсенето. Нуждаем се от стратегия за изравняване на пиковете в потреблението, които влияят на цената на електроенергията.

Ще предложим задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. Ще работим в тясно сътрудничество с държавите членки за постигането на тази цел”, посочи председателката на ЕК.

“Второ, ще предложим таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. Нисковъглеродните енергийни източници генерират неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи. Сега е време потребителите да се възползват от ниските разходи за нисковъглеродни енергийни източници, като например възобновяемите енергийни източници.

Още от Built.bg:  Ще има ли бюджет за 2024

Затова ще предложим тези извънредни печалби да бъдат пренасочени, за да се помогне на уязвимите хора и предприятия да се адаптират”, допълни Фон дер Лайен

“Трето, същото трябва да се отнася и за неочаквани печалби на дружествата, работещи с изкопаеми горива. Петролните и газовите компании също са реализирали огромни печалби. Ето защо ще предложим солидарен принос за дружествата, работещи с изкопаеми горива.

Защото всички енергийни източници трябва да помогнат за справяне с тази криза.  Държавите членки следва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти собствени енергийни източници”, уточни ръководителят на Европейската комисия

“Четвърто, предприятията за енергийни услуги трябва да бъдат подкрепяни, за да се справят с нестабилността на пазарите. Понастоящем от тях се изисква да предоставят неочаквано големи по размер средства, което застрашава техния капацитет за търговия и стабилността на бъдещите пазари.

По този начин ще помогнем за улесняване на подкрепата за ликвидността от страна на държавите членки за енергийните дружества. Ще актуализираме временната си рамка, за да дадем възможност за бързо предоставяне на държавни гаранции”, добави Фон дер Лайен.

“И пето, ще предложим горна граница на цената за руския газ. Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна. И сега нашата работа дава резултат. В началото на войната руският тръбопроводен газ беше 40 % от целия внесен газ. Днес той намалява до едва 9 % от нашия внос.

Това са трудни времена. Убедена съм обаче, че европейците имат икономическата сила, политическата воля и единството, за да запазят водещата си роля”, каза още председателят на ЕК.

Още от Built.bg:  Шарл Мишел: Европейският съюз иска "стабилни и взаимноизгодни отношения" с Китай

Европейските цени на електроенергията обикновено се определят от тези на газовите централи и ограничението би имало за цел да намали цената на електроенергията, генерирана от вятърни паркове, ядрени централи и такива на въглища, които имат по-ниски текущи разходи, тъй като те не са изложени на скока на цените на газа.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят предложенията на спешна среща в петък.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам