Бюлетин

ЕС ще се ангажира със съвместно закупуване на газ

Ръководителите от Европейския съюз ще се ангажират на срещата на върха тази седмица със съвместно закупуване на природен газ, втечнен природен газ (ВПГ) и водород преди следващата зима. Това се казва в проект за заключителна декларация, цитиран от Ройтерс.

След като Украйна беше нападната от Русия, най-големия доставчик на газ за Европа, цените на енергията скочиха и 27-те бяха принудени да се опитват спешно да диверсифицират източниците си на доставки, за да намалят зависимостта си от Москва.

В проектодекларацията на Европейския съвет, който ще бъде посветен главно на тази тема в четвъртък и петък, е посочено, че страните членки и Европейската комисия ще работят заедно за съвместно купуване на природен газ, ВПГ и водород.

Европейската комисия още миналата година предложи 27-те да имат общ стратегически резерв от природен газ, представен от някои страни като Испания като начин за смекчаване на енергийните кризи.

Това предложение, зле прието от страните доставчици, тъй като би ограничило възможностите им по отношение определянето на цените, предизвика колебания и сред някои страни членки, защото енергийната политика е от правомощията на държавите. Сега, с войната в Украйна, то стана по-привлекателно и може да постави под въпрос в краткосрочен или средносрочен план доставките на руски газ, които възлизат на 40 процента от европейските нужди в момента.

Комисията обяви, че ще помогне на 27-те да създадат още тази година програма за съвместно закупуване и се очаква да предложи тази седмица за приемане от страните членки на правило, налагащо запълването на газовите резерви на 90 процента преди всеки зимен сезон. Мощностите за складиране на ЕС в момента са запълнени само на 26 процента.

Още от Built.bg:  ЕЦБ изразява позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка

В проектодекларацията е подчертано, че 27-те са се споразумели да координират това създаване на резерви и ще започнат да го правят възможно най-скоро.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят освен това новите мерки за защита на потребителите от скачащите цени на енергията, както и оптимизирането на функционирането на енергийните пазари.

Европейските правителства вече похарчиха десетки милиарди евро за ограничаване на въздействието от покачването на цените на енергията, започнало още преди руската инвазия в Украйна. 27-те обаче не могат да се договорят по съвместен отговор и начините за контролиране на повишението на цените.

Страни като Франция, Испания, Португалия, Италия, Гърция и Белгия призовават за регулиране на цените на европейско равнище, като се определят тавани на цените и разделяйки цената на газа от тази на електричеството. Други страни обаче, сред които Германия, Нидерландия и Дания, не са съгласни, опасявайки се, че една прикрита форма на субсидиране на изкопаемите горива може да разколебае инвестициите във възобновяеми енергии.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам