Бюлетин

ЕС търси в Източното средиземноморие алтернатива на руския газ

Европейски лидери изразиха днес надежда при посещение в Израел, че доставките на природен газ от Източното средиземноморие могат да помогнат за намаляване на зависимостта от Русия на фона на продължаващата война в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Израел се оформи като износител на газ през последните години след разкриването на значителни крайбрежни залежи и подписа амбициозно споразумение с Гърция и Кипър за изграждане на общ тръбопровод. Евентуални нови доставки могат да съдействат за засилване на европейските санкции срещу Москва.

“На енергийния фронт ще работим заедно, като използваме газовите ресурси на Източното средиземноморие и развиваме възобновяемата енергия”, каза италианският министър-председател Марио Драги на съвместна пресконференция с израелския премиер Нафтали Бенет. “Искаме да намалим зависимостта си от руския газ и да ускорим енергийния преход към климатичните цели, които сме си поставили”, заяви той.

Снимка: AP

Бенет каза, че Израел полага усилия да направи природния газ достъпен за Европа. Неговата канцелария заяви, че двамата лидери също така са обсъдили доставянето на газ за Европа през Египет.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също е в Израел, потвърди ангажимента на Европейския съюз да се откъсне от зависимостта от руския газ, като каза, че Израел може да помогне.

“Сега ние проучваме начини за засилване на енергийното сътрудничество с Израел”, заяви тя.

През януари ЕС отдели 657 милиона евро за строителството на 2000-мегаватов подводен електрически кабел, който да свързва електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция. Според Фон дер Лайен това ще бъде най-дълбокият и най-дългият подобен кабел, изграждан някога.

През 2020 г. Гърция, Израел и Кипър подписаха договор за построяване на подводен тръбопровод, който да пренася газ от нови крайбрежни находища в Югоизточното средиземноморие към континентална Европа.

Очакваше се предложеният проект с приблизителен бюджет 6 милиарда долара да задоволи около 10 процента от газовите нужди на ЕС. Това обаче е свързано с политически и логистични трудности.

Израелски служители заявиха по онова време, че построяването на тръбопровода може да отнеме седем години, и изтъкнаха като негови предимствата това, че би бил по-малко уязвим на саботажи и че не пресича много национални граници.

Строителството на тръбопровода още не е започнало, а ЕС все още прави предварителни оценки и изчислява разходите. През април американски представител каза, че той е твърде скъп, нежизнеспособен от икономическа гледна точка и би отнело прекалено много време, докато осигури алтернатива на руския газ.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам