Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ето коя е най – добрата детска болница в света за 2022 година

Най-добрата детска болница е Sick kids в Торонто. Sick kids в превод – “Болни деца” е на първо място в класацията на Newsweek за най – добрите специализирани болници в света за 2022 г. 

От години изданието си поставя задачата да информира читателите си за всички аспекти на здравето. Ето защо в партньорство с глобалната изследователска фирма Statista, класират най-добрите специализирани болници в света.

Проучването показва, че най – добрата педиатрична болница е канадската SickKids, следват я Детската болница в Бостън и тази във Филаделфия. 

Разположена в сърцето на Торонто “Болницата за болни деца”, както също я наричат, е свързана с университета.  Но персоналът е причината всички да казват, че тя е много повече от болница. Създадена през 1875 – та година посвещава грижите си както на децата, така и на семействата им. 

“Създаваме революционни клинични и научни постижения и  обучаваме следващото поколение експерти по детско здраве”, казват от лечебното заведение. 

Всичко започва в къща с 11 стаи 

“Подобряването на здравето на децата е фокусът на всичко, което правим”, така звучало обещанието на Елизабет Макмастър през март 1875 г., когато тя и група жени от Торонто наели къща с 11 стаи в центъра на града Торонто. 

Открили я като болница „за приемане и лечение на всички болни деца“. Първият пациент е тригодишната Маги, която претърпява изгаряне.

Оттогава SickKids без да спира работа се превръща във водеща болница в областта на детското здравеопазване и иновациите в научните изследвания в Канада.

Логично, къщата с единадесет стаи отесняла и през 1891 г., с под ръководството ръководството на Джон Рос Робъртсън, вестникарски издател и председател на съвета на попечителите на болницата, SickKids се премества в четириетажна сграда с 320 легла.

Още от Built.bg:  В МВВР беше обсъдено разширение на околовръстния път

Иновациите и медицината следват целия път на болницата и през 1909 г. В сградата инсталират първата инсталация за пастьоризация на мляко в Канада, 30 години преди да стане задължителна. 

Създадена е и лаборатория за изследване на храненето през 1918 г., където е разработена Pablum, готова бебешка зърнена храна, която спасява хиляди деца от смърт и болести.

С разрастването на епидемията от полиомиелит в края на 30-те години на миналия век SickKids произвежда повече от 30 железни бели дробове, които влизат успешно в употреба. Медицинският персонал организира центрове за временно лечение, където се грижат за повече от 300 деца.

През 1951 г. SickKids се премества на сегашното си място на 555 Юнивърсити Авеню. 

Три години по – късно създава Изследователския институт на SickKids. Място за иновативни решениея в педиатричната грижа, като операцията Salter за възстановяване на дислокация на бедрото. Впечатляващата за времето си и до днес е операцията Mustard за коригиране на фатални сърдечни дефекти, отново е дело на екипа на канадската болница.  

През 1968 г. SickKids открива едно от първите отделения за интензивно лечение в Северна Америка, посветено изключително на грижите за критично болни новородени и недоносени бебета.

А 80-те години са времето на генетиците, които работят успешно, за да  идентифицират редица гени, причиняващи наследствени заболявания като мускулна дистрофия на Дюшен и кистозна фиброза.

Мисията на SickKids всъщност я прави много повече от болница. От десетилетия събира под покрива си пациенти и семействата им, персонал, студенти и доброволци. Идеята е всеки един от тях да се почувства видян, чут и ценен. Една от причините болницата да е водеща в сферата на педиатрията, е уникалната емоционална подкрепа, която оказва на пациентите и семействата им. 

Пространства и за ума, духа и тялото 

Приятелската обстановка като заместител на приятелите навън. На играта е посветена част от вътрешната архтектура на сградата. Без излишна претенция, но изклчително смислени в пространствата, където децата учат и практикуват нови умения, успяват и да се социализират, забавляват и облекчават стреса.

Още от Built.bg:  Путин при Си Цзинпин: Русия и Китай засилват партньорството си

Всяко пространство предлага уникални занимания –  игра, програмиране и дейности, които могат да помогнат на децата да се справят, като се разсеят и откъснат от безпокойството. 

“Когато децата имат избор какво да правят, това също може да им помогне да придобият чувство за контрол”, казват работещите там експерти.  

Детската библиотека, здравната информационна библиотека, дори и телевизионен канал

SKOOP е канал, в чиято програма децата могат да се включат на живо в YouTube, за да участват в забавни предавания на живо от стаята си. Семейната стая, дарена от  Ronald McDonald House Charities е успокояващо пространство на комфорт, грижа и състрадание. 

Духовни и религиозни грижи

Отделът за духовни и религиозни грижи в SickKids е междурелигиозна подкрепа за пациенти, семейства и персонал, независимо дали са религиозни или не. Професионалните здравни свещеници на SickKids предлагат духовни и религиозни грижи чрез съвет, връзка, приятелство. 

Обучаване на следващото поколение педиатри

Институтът за обучение на SickKids има за цел да подобри педиатричната практика чрез образование. Тук отново връзката е между студентите, пациентите и семействата им.

Проект Хоризонт

Докато гледа напред екипа на SickKids обещава да трансформира начина, по който предоставя грижи, като създаде още по – добри условия на лекарите и изследователите да вършат най-добре работата си. Отнова заедно с пациентите и семействата им. “Проет Хоризинт” е визията за реконструкция на кампуса.

Визия за педиатрична болница, която освен модерна и функционална, да бъде близка и с онази къша с единадесет стаи, където грижата и всеотдайността са сложили началото на педиатрията, каквато я виждаме днес в най – добрата и версия. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам