Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Евакуацията от Газа – невъзможна. Навлизането на Израел започва след часове

Снимка: AP

След като изтече 24 часовия прозорец, с който израелските военни информираха ООН, че около 1,1 милиона палестинци от ивицата Газа трябва да се преместят в южната част на анклава бъдещето на цивилното населението е неясно и застрашено. 

“ООН смята, че е невъзможно такова придвижване да се осъществи без опустошителни хуманитарни последствия”, се казва в изявление на организацията.

“Организацията на обединените нации настоятелно призовава всяка такава заповед, ако бъде потвърдена, да се отмени, за да се избегне това, което вече е трагедия, да се превърне в катастрофална ситуация”, допълни говорителят на световната организация.

Дюжарик каза, че заповедта на израелските военни се отнася също и за всички служители на ООН, както и за онези, които са били подслонени в обектите на ООН, включително в училища, здравни центрове и клиники

Както ООН, така и Световната здравна организация (СЗО) спешно призоваха Израел да отмени заповедта, като предупредиха, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа, независимо дали хората ще могат да се преместят, или не.

“Ужасяващите нападения в Израел не могат да оправдаят безграничното унищожаване на Газа”, заяви Международният комитет на Червения кръст, като добави, че призивът за евакуация на северната част на Газа нарушава международното право. Друга хуманитарна организация, работеща в Газа – Норвежкият съвет за бежанците, предупреди, че евакуацията е равносилна на “военно престъпление “.

Израелската армия не се отказва от плана плановете си за сухопътна операция срещу Газа, но вчера смекчи позицията си по отношение на условията за евакуацията, като посочи, че няма да има краен срок. “Разбираме, че това ще отнеме време”, заяви пред журналисти контраадмирал Даниел Хагари, главен военен говорител на ИСО, цитиран от в. “Ню Йорк таймс“, отбелязва БТА.

Палестинската ислямистка групировка “Хамас” призова жителите на Газа да не се поддават на призивите на Израел за евакуация от северната част на анклава, съобщават световните агенции.

“Нашият палестински народ… отхвърля заплахите, отправяни от окупационните лидери, и призивите им към палестинците в Газа да напуснат домовете си и да се преместят на юг или в Египет”, заяви Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на “Хамас”, в изявление, изпратено по електронната поща на новинарския отдел на американската телевизия Ен Би Си нюз.

По-рано израелската армия нареди цивилните да напуснат град Газа и да се евакуират на юг, припомня Асошиейтед прес. В крайбрежната територия, чиято дължина е едва 40 километра, живеят 2 300 000 палестинци.

Според наблюдатели на конфликта Израел неизбежно ще предприеме сухопътна офанзива. Израелските сили за отбрана заявиха, че ще през следващите дни ще действат със “значителна сила” в Газа.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

Говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус каза, че военните “ще положат много усилия, за да избегнат нараняването на цивилни”. “Ръководейки се от разбирането, че тук има цивилни, които не са наши врагове и не искаме да ги атакуваме, ги молим да се евакуират”, допълни той.

Източници от силите за сигурност в Газа твърдят, че цивилните биват възпрепятствани да напускат северната част на Газа, пише ДПА. Очевидци в палестинския анклав разказват, че бойци от “Хамас” са спрели няколко местни жители и са им наредили да се върнат обратно на север. Паниката там се засилва, а никой не дава на хората ясни инструкции как да действат, допълва германската информационна агенция.

Днес “Хамас“ заяви, че при тежките бомбардировки на Израел в ивицата Газа са загинали 13 заложници, държани от групировката, пише АП. Сред тях и чужденци, допълни ислямистката организация, без обаче да оповестява националността на загиналите.

Информацията не е потвърдена от Израел, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Израел и Египет, единствените непосредствени съседи на Газа, които са наложили блокада на бедната територия от 16 години, отказаха да позволят на хората да преминат границите им, отбелязва още в. “Ню Йорк таймс”. Кайро обяви, че ще допусне хуманитарна помощ, но единственият граничен пункт от Египет беше блокиран от израелски удари

Самолет с медикаменти от Световната здравна организация (СЗО) за жителите на ивицата Газа кацна на летището на египетския град Ел Ариш, разположен в Северен Синай, близо до границата с палестинския анклав, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

ООН разследва използването на фосфорни боеприпаси срещу Газа и Ливан

Междувременно ООН вчера заяви, че нуждае от “повече време”, за да разследва предполагаемото използване на фосфорни бомби от Израел в Газа. “Запознахме се със съобщенията и ще ни трябва повече време и достъп, за да можем да проведем разследване”, заяви на пресконференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на човека, цитирана от Анадолската агенция. Тя отбеляза, че ООН не разполага с “никаква информация” по въпроса, която може да сподели, но добави, че е “важно да се направи съответното разследване, за да се разбере какво се е случило.”

В четвъртък вечерта правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” съобщи, че е проверила видеозаписи, показващи множество удари с артилерийски снаряди с бял фосфор над Газа и Ливан в периода между 10 и 11 октомври. “Използването на бял фосфор от Израел при военни операции в Газа и Ливан излага цивилното население на риск от сериозни и дългосрочни наранявания”, предупреди говорител на организацията.

Още от Built.bg:  Джо Байдън се оттегли от канпанията за президент на САЩ

Белият фосфор има значителен запалителен ефект, който може сериозно да обгори хора и да подпали постройки, ниви и други цивилни обекти в близост. “Използването на бял фосфор в Газа, един от най-гъсто населените райони в света, увеличава риска за цивилните и нарушава забраната на международното хуманитарно право за излагане на цивилни на ненужен риск”, допълва “Хюман Райтс Уоч”.

На фона на бързо ескалиращата хуманитарна катастрофа в палестинския анклав, редица експерти предупреждават, че е невъзможно да се изпълни искането на Израел за евакуация на населението от северната част на Газа.

Защо заповедта на израелската армия за евакуация от северната част на Газа е неизпълнима?

Пътуването от най-северната точка на Ивицата Газа, граничния пункт Ерез, до Вади Газа е около 17 км и при добри условия ще отнеме около четири часа пеша, отбелязва “Скай нюз”.

Районът, в който е поискана евакуация, включва град Газа, 11 болници, три комплекса на ООН и два бежански лагера. Въпреки че има лечебни заведения и бежански лагери в южната част на анклава, по-голямата част от незасегнатата инфраструктура е съсредоточена около град Газа.

Едно от най-гъстонаселените места на Земята

При изключително високата гъстота на населението и унищожената инфраструктура на Газа всеки, който се отправи на път, ще трябва да се справи с въздушните удари и с изпепелените райони, в които няма почти никаква храна и вода.

Според Ахмад Бостан, директор по комуникациите и маркетинга в “Пени апиъл”, който работи в палестинските територии от 2014 г., има няколко причини, поради които масовата евакуация е практически невъзможна.

Първата е гъстотата на населението. В град Газа на квадратен километър се падат до 500 души. “Газа е едно от най-гъсто населените места на Земята”, заяви той пред “Скай нюз”.

Матю Тръскот, ръководител на отдела за хуманитарна политика в благотворителната организация “Оксфам интернешънъл”, е бил в Газа по време на войната през 2014 г. “Улиците в Газа са абсолютно равни. Катериш се по отломки, сгради, които са били бомбардирани и заплашват да паднат върху теб във всеки един момент. Вървиш през военна зона”, разказа той. Хората, които вече са загубили домовете си при въздушните удари, също спят по улиците, което създава още по-малко пространство за придвижване, допълни Тръскот.

 Използването на превозни средства крие огромни рискове

Тъй като до 80% от населението разчита на хуманитарна помощ, огромното мнозинство от жителите на анклава няма достъп до превозни средства. А всеки, който има такъв, рискува да бъде убит при въздушен удар, ако се наложи да го използва за евакуация. “Инфраструктурата е в най-лошото си състояние от много време насам. И когато някой се качи в превозно средство, той се излага на огромен риск”, каза Бостан.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Тръскот припомни, че доставките на гориво са блокирани през последната седмица, така че почти никой не може да шофира.

Бременни жени, деца и хронично болни, които не могат да пътуват

Според палестинското министерство на здравеопазването от събота до вчера са убити най-малко 1537 палестинци, като поне 500 от тях са деца, а над 270 са жени. Около 6000 ранени са настанени в болници, чиито капацитет е почти изчерпан. Очаква се през следващите дни да свършат медицинските консумативи, както и възможностите за снабдяване с електричество на лечебните заведения в региона.

Джеймс Денселоу, ръководител на отдела за конфликти и хуманитарно застъпничество в британската организация “Спасете децата”, заяви пред “Скай нюз”, че в Газа живеят големи групи уязвими лица. Там има над 50 000 бременни жени, 5000 от които трябва да родят през следващия месец. “Ако сте дете в неонатологично отделение в болница в част от Газа, която се евакуира, какъв шанс имате”, попита той.

СЗО вчера заяви, че е невъзможно да бъдат евакуирани уязвими болнични пациенти от северната част на Газа. “Има тежко болни хора, чиито наранявания означават, че единственият им шанс за оцеляване е да бъдат на животоподдържащи устройства, като механични вентилатори”, заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич. “Така че преместването на тези хора е смъртна присъда. Искането здравни работници да правят това, е изключително жестоко”, подчерта той

“Това е само началото”, предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение, направено в четвъртък вечерта, докато израелската армия започна да се подготвя за  сухопътна операция в ивицата Газа .

“Ще приключим тази война по-силни от всякога. Ще унищожим “Хамас”, обеща Нетаняху

Лидерът на “Хамас”Исмаил Хания обвини Израел, че извършва “военни престъпления” в ивицата Газа – гъсто населена палестинска територия, която е подложена на непрестанни удари от страна на израелската армия, откакто “Хамас” започна кървава атака срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам