Бюлетин

Еврокомисарят Елиза Ферейра: България ще има достъп до 17 млрд. евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие

През следващите години България ще има достъп до 17 млрд. евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие, съобщи във Видин еврокомисарят Елиза Ферейра. Европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов бяха вчера на посещение във Видин.

Пред журналисти в Средно училище „Симеон Велики“ във Видин  Елиза Ферейра каза, че е във Видин, за да види на място как се усвояват европейските средства, какво е постигнато и  да научи  какво искат да направят страната и регионите с европейските фондове, за какви проекти да насочат финансови средства в новия програмен период.

На въпрос на БТА, къде се намира Северозападния район за планиране в усвояването на европейски средства, спрямо останалите в страна и европейските държави, комисар Ферейра отговори, че България през първите два програмни периода е усвоила 15 млрд. евро и достигнала ниво на усвояване много близо  до средното за останалите европейски държави, а за Северозападния район уточни, че няма детайлна информация и не е правила оценка на регионално ниво, но смята, че е също близо до средното.

Снимка: БТА

Ферейра отбеляза още, че има инструменти за решаване на проблемите на малките региони и общини, чрез усвояване на средствата по линия на Европейския фонд за регионално развитие, които дават големи възможности през новия програмен период. За да бъдат ефективни проектите, които ще се финансират с европейски пари, те трябва да са съобразени с приоритетите за дадения регион или община, както и да са с точен времеви график, съобразен с приоритетите. Комисарят по сближаване и реформи, каза още, че работейки заедно, общините могат да реализират по-устойчиви инвестиции.

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че за областите Видин, Враца, Монтана и Плевен в новия програмен период са предвидени за усвояване близо 600 млн. лв., за които ще се кандидатства с проекти и най-добрите от тях ще могат да получат най-много средства. Той добави, че изпълнението им ще даде нов тласък за Северозападния регион.

По време на своето посещение еврокомисарят се  срещна и разговаря с кмета на Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство, разгледа финансирани от европейските фондове инфраструктурни обекти в дунавския град – обновения площад, Средното училище „Цар Симеон Велики“ и Пречиствателната станция. Посети крепостта „Баба Вида“ и се запозна с историческите забележителности на Видин.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам