Бюлетин

Еврокомисията с мерки за справедлива и иновативна икономика

Европейската комисия предложи днес нови правила за това кой може да използва и да има достъп до събираните във всички икономически области в ЕС данни.

Правилата целят постигане на справедливост в цифровата среда, насърчаване на конкурентен пазар на данни, разкриване на възможности за дружествата и повишен всеобщ достъп до тези данни, се посочва в съобщението. Комисията отбелязва, че данните са неконкурентна стока.

Много хора могат да имат достъп до тези данни едновременно и данните може да бъдат използвани многократно, без това да се отрази на тяхното качество или да създаде заплаха за изчерпване на наличностите, уточнява ЕК.

Обемът на данните непрекъснато нараства – от 33 зетабайта през 2018 г., до 175 зетабайта през 2025 г. Това е неизползвана възможност – 80 на сто от промишлените данни никога не се употребяват, отбелязва комисията. Новите правила биха предоставили повече данни за повторна употреба и се очаква до 2028 г. да доведат до 270 милиарда евро допълнителен БВП.

ЕК предлага мерки, с които ползвателите на свързани устройства ще получат достъп до събраните от тях данни и за споделянето им за осигуряване на услуги. Очаква се правилата да помогнат за предотвратяване на злоупотребите в договорите за споделяне на данни. Комисията ще разработи образци на договорни условия, за да помогне на дружествата да изготвят и договарят справедливи споразумения за споделяне на данни.

Предвижда се властите да имат достъп до данни, държани от частния сектор, тъй като това е необходимо в извънредни обстоятелства, особено при обществено значими извънредни ситуации. За пример са дадени случаите на наводнения и горски пожари, или при изпълнение на правно основание, ако данните не може да бъдат придобити иначе.

Още от Built.bg:  ЕС предлага извънредни мерки за избягване на кризи с доставките

Нови правила позволяват на клиентите ефективно да се прехвърлят между доставчици на услуги за обработка на данни в облак, както и въвеждане на предпазни мерки срещу незаконно предаване на данни.

Потребителите и дружествата ще могат да имат достъп до данните на своите устройства и да ги използват за обслужване и за предоставяне на услуги с добавена стойност, например прогнозна поддръжка на изделията. Като разполагат с повече информация, потребителите и ползвателите, като например земеделските стопани, авиокомпаниите или строителните дружества, ще бъдат в състояние да вземат по-добри решения, например за купуване на по-качествени или по-природосъобразно създадени изделия и услуги, пояснява комисията.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам