Бюлетин

Европа изключи централната банка на Русия от SWIFT

“Време е да бъдем единни, това е война”.  Довчера немислими, в събота чухме тези думи от Виктор Орбан. А след това Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия  направи специално изявление за нови санкции. На английски, немски и френски фон дер Лайен обяви, че ЕС, САЩ, Великобритания и Канада са се разбрали: Да изолират част от руските банки от достъп до SWIFT – “така ще ударим способността на Русия да изнася и внася”, каза председателя на Европейската комисия. 

” Ще парализираме активите и транзакциите на централната банка на Русия и ще направим невъзможно да ги използва, за да поддържа ликвидност и да финансира Путин войната си. Ще забраним руски олигарси да използват капиталите си на нашите пазари”

Урсула фон дер Лайен беше категорична, че тези санкции сериозно ще ударят икономиката наПутин. “Той опитва да съсипе Украйна, но всъщност съсипва собствената си страна”, допълни тя

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за “златните паспорти” за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна. Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци.

Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света.

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК ще предложи на държавите от ЕС да одобрят посочените мерки, като изразява готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна.

Още от Built.bg:  УФР повишава водещата си лихва с 0,75 процентни пункта в борба с инфлацията

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам