Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската централна банка повиши още водещата си лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти със 50 базисни пункта (0,50 процентни пункта), за да противодейства на рекордната инфлация. Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика.

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 2,5 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 2 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 2,75 на сто. На миналото си заседание, проведено на 27 октомври, членовете на Управителния съвет на ЕЦБ увеличиха лихвите със 75 базисни пункта, а през септември – също със 75 базисни пункта.

ЕЦБ очаква да повиши значително лихвените си проценти на предстоящите заседания, тъй като инфлацията остава твърде висока и се очаква да се задържи над целевите нива за твърде дълго време, посочват в изявление от банката.

Паричната политика на ЕЦБ е насочена към намаляване на подкрепата за търсенето и предпазване от трайно повишаване на инфлационните очаквания. Ръстът на потребителските цени през октомври се ускори до рекордните 10,6 на сто на годишна основа, оставяйки далеч над средносрочното целево равнище на банката от 2 на сто.

Икономиката на еврозоната може да се свие през настоящото и следващото тримесечие заради енергийната криза, високата несигурност, отслабването на световната икономическа активност и по-строгите условия на финансиране. Според последните прогнози обаче, рецесията ще бъде сравнително краткотрайна и плитка.

Управителният съвет на ЕЦБ възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа, придобити по Програмата за закупуване на активи (APP), до края на февруари 2023 г. Впоследствие портфейлът на Програмата за закупуване на активи ще намалява с премерен и предвидим темп, тъй като банката няма да реинвестира всички плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Спадът ще възлиза на 15 милиарда евро средно на месец до края на второто тримесечие на 2023 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам