Бюлетин

Европейската централна банка повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта, се посочва в съобщение на официалната страница на финансовата институция след проведеното днес заседание по паричната политика на Управителния й съвет.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – нараства до 3,75 на стоЛихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,25 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,00 на сто. Новите стойности влизат в сила от 10 май.

ЕЦБ намалява “с премерени и предсказуеми темпове” обема от активи, които придоби в рамките на Програмата за закупуване на активи (APP), се казва в съобщението на централната банка на еврозоната. Активите ще бъдат намалявани средно с по 15 милиарда евро на месец до края на юни 2023 г.

Благодарение на Програмата за закупуване на активи бяха финансирани редица страни от еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ “очаква да прекрати реинвестициите” по програмата от юли 2023 г.

Снимка: AP

В съобщението на ЕЦБ пише още, че регулаторът “продължава да предвижда, че инфлацията ще остане твърде висока за дълъг период от време”. Поради това днес Управителният й съвет е решил да повиши трите основни лихви на ЕЦБ с 25 базисни пункта, в съответствие с решимостта си да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто.

Още от Built.bg:  "БизнесЮръп": Рецесията в ЕС е избегната, но предизвикателствата остават

“През последните месеци общата инфлация отслабна, но базовият ценови натиск остава силен. Същевременно се отчита, че предишните повишения на лихвените проценти (от страна на ЕЦБ – бел. ред.) се отразяват значително върху условията за получаване на финансиране в еврозоната”, се казва още в съобщението на ЕЦБ.

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за седми пореден път, след като през юли миналата година ги увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите – със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март  т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение бележи още по-силно забавяне – с 25 базисни пункта.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам