Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската централна банка повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещите си лихви с 0,25 процентни пункта, се посочва в съобщение на официалната страница на финансовата институция след проведеното днес заседание по паричната политика на Управителния й съвет.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – нараства до 3,75 на стоЛихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,25 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,00 на сто. Новите стойности влизат в сила от 10 май.

ЕЦБ намалява “с премерени и предсказуеми темпове” обема от активи, които придоби в рамките на Програмата за закупуване на активи (APP), се казва в съобщението на централната банка на еврозоната. Активите ще бъдат намалявани средно с по 15 милиарда евро на месец до края на юни 2023 г.

Благодарение на Програмата за закупуване на активи бяха финансирани редица страни от еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ “очаква да прекрати реинвестициите” по програмата от юли 2023 г.

Снимка: AP

В съобщението на ЕЦБ пише още, че регулаторът “продължава да предвижда, че инфлацията ще остане твърде висока за дълъг период от време”. Поради това днес Управителният й съвет е решил да повиши трите основни лихви на ЕЦБ с 25 базисни пункта, в съответствие с решимостта си да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто.

“През последните месеци общата инфлация отслабна, но базовият ценови натиск остава силен. Същевременно се отчита, че предишните повишения на лихвените проценти (от страна на ЕЦБ – бел. ред.) се отразяват значително върху условията за получаване на финансиране в еврозоната”, се казва още в съобщението на ЕЦБ.

Още от Built.bg:  В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за седми пореден път, след като през юли миналата година ги увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите – със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март  т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение бележи още по-силно забавяне – с 25 базисни пункта.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам