Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската централна банка повиши водещите си лихви с нови 0,25 процентни пункта

coins banknotes money currency 1726618

Европейската централна банка днес повиши трите си водещи лихви с по 0,25 процентни пункта (25 базисни пункта), съобщава институцията на страницата си.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – нараства до 4,25 на сто.

Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,75 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,5 на сто.

Лихвата по основните операции по рефинансиране, както и лихвата по депозитното улеснение достигат най-високото си ниво от 2000 г. Ставката по пределното кредитно улеснение е на максимум от 2007 г., сочи справка в сайта на франкфуртската институция.

ЕЦБ аргументира взетото решение, като заяви, че развитието на ситуацията след последното й заседание подкрепя очакванията, че инфлацията ще намалее допълнително до края на годината, но ще остане над целевото равнище от 2 на сто за продължителен период.

Въпреки че някои компоненти на инфлацията показват признаци на отслабване, основната инфлация като цяло остава висока. Ефектите от миналите увеличения на лихвите продължават да се усещат, като затегнатите условия за финансиране все повече ограничават търсенето, което е важен фактор за спад на инфлацията, посочват експертите на ЕЦБ.

Бъдещите решения на Управителния съвет на банката ще гарантират, че основните лихви ще останат на високи нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто. Управителният съвет ще продължи да следва подход, при който взема предвид икономическите данни за определяне на подходящото ниво и продължителност на рестриктивната си парична политика.

Още от Built.bg:  Съединените щати ще помагат при строежа на нови ПАВЕЦ и ремонта на "Чаира"

ЕЦБ освен това запази нулевата ставка за задължителните минимални резерви за банките. Това решение ще осигури ефективност на паричната политика, като запази настоящата степен на контрол. Това ще подобри ефективността на паричната политика чрез намаляване на общия размер на лихвите, които трябва да бъдат платени върху резервите, за да се приложи подходящата позиция.

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за девети пореден път, след като започна през юли миналата година с увеличение от 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години.

На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите – със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпките от май и юни, когато основните лихви се покачиха също с 0,25 на сто.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам