Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската инвестиционна банка отпусна третия финансов транш за интерконектора с Гърция

Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България /IGB/, получи третия транш от финансирането по линия на Европейската инвестиционна банка /EИБ/, съобщиха от компанията. Сумата в размер на 30 млн. евро е отпусната в началото на декември след завършена проверка от страна на ЕИБ на извършените дейности по реализацията на проекта за газова връзка с Гърция, съобщава БТА. 

Договорът с ЕИБ е подписан в края на 2019 г., като обезпечава финално финансирането на газопровода IGB. Банката отпуска финансиране в размер на 110 млн. евро като заем, който е обезпечен с държавна гаранция от българска страна. Сумата се дава на проектната компания на четири отделни транша, като преди всеки от тях ICGB преминава обстойна проверка както на документацията, така и на терен.

Траншовете се одобряват за изплащане единствено при доказване на качествено извършени дейности и изпълнени доставки на оборудване, за да се гарантира пълен контрол и прозрачност при използването на отпуснатите средства.
Предвижда се последният транш в размер на 19,9 млн. евро да бъде усвоен през второто тримесечие на 2022 г., като сумата ще покрие разходите по доставки на оборудване, се посочва в съобщението.

По-рано, след подробен одит, ICGB получи одобрение и по второто междинно плащане от безвъзмездното финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване /ЕЕПВ/. Европейската комисия официално одобри без забележки второто междинно изплащане на стойност 16 503 254,24 евро, като средствата вече са получени.

За изпълнението на проекта са отпуснати и общо 39 млн. евро безвъзмездно финансиране по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) 2014 г.- 2020 г. Първият транш по ОПИК в размер на 28,5 млн. евро беше одобрен през пролетта на 2021 г., а второто одобрено плащане е в размер на 8,7 млн. евро.

Още от Built.bg:  Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Към момента проектната компания получава положителни отзиви и по регулярните одити, които се изпълняват от независимата чуждестранна компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от ЕИБ, допълват от ICGB.

Проверките се провеждат на всеки три месеца както в строителната фаза, така и след въвеждането в експлоатация на газопровода, като основата им цел е да се удостовери, че проектът IGB се изпълнява при спазване на всички изисквания за опазване на околната среда в регионите по трасето на газопровода.

Задълженията на ICGB по опазване на околната среда и защитените видове в районите по трасето са сред основните ангажименти, които компанията е поела пред ЕИБ, за да бъде одобрена за заемно финансиране. В рамките на независимите одити се проверява документацията по извършените строителни дейности и се правят посещения на терен, за да се проследи дали изпълнението на всички дейности отговаря на зададените екологични и социални норми.

Към момента всички проверки са преминати успешно, без констатирани сериозни нарушения или отклонения от нормите. След въвеждане в експлоатация на газопровода са предвидени още два подобни одита.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам