Бюлетин

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие по проекта за строеж на Националната детска болница

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в “Горна баня”. Заедно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков той посети терена, определен за строеж на Националната детска болница.

Донев каза още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

Българските деца заслужават да имат високотехнологична, многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение на деца, заяви Гълъб Донев.

Снимка: БТА

Според министър-председателя избраният терен в “Горна баня” е подходящ, защото се намира в близост до парк, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към Националната детска болница.

„Много правителства преди това се спънаха с първата крачка именно поради това, че не можаха да изберат подходящ терен за строителството на Националната детска болница“, смята Донев.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новото лечебно заведение да бъде построено върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Тогава бъдещата детска болница придоби статута на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам