Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската комисия адаптира държавните помощи заради войната в Украйна

Снимка: BTA/AP

Европейската комисия обяви днес начало на консултации с 27-те страни членки по проект за временни кризисни правила за държавните помощи, така че да могат да бъдат приемани национални мерки в подкрепа на предприятията срещу икономическите последици от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Целта е да се позволи на страните членки да смекчат пряко причинените от руската агресия в Украйна поражения, включително някои преки последици от икономическите санкции и други ограничителни мерки, взети в отговор на инвазията, обяснява комисията в комюнике.

“Готови сме да използваме цялата гъвкавост на набора от държавни помощи, така че да се позволи на държавите да подкрепят компаниите е тежко засегнатите сектори”, заявява еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана в съобщението.

Проектът на ЕК може да позволи на страните да съгласуват финансовите помощи (гаранции и облекчени заеми, дори целенасочени субсидии за покриване на извънредни разходи, свързани със скока на цените на енергията) за компаниите, пострадали от сегашната криза.

“Комисията ще бъде много отстъпчива, за да помогне на правителствата да вземат мерки и да продължат вече взетите мерки” в помощ на домакинствата и компаниите срещу скока на цената на газа, който ще продължи”. Това заяви по-рано днес пред радио “Франс енфо” европейският пазар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам