Бюлетин

Европейската комисия одобри мащабен проект за извличане, съхраняване и доставка на водород

Hydrogen Energy Solar Energy  - akitada31 / Pixabay

Европейската комисия одобри днес проект за извличане, съхраняване и доставка на водород, както и за производството на водородни горивни клетки, предаде Ройтерс.

В рамките на проекта се предвижда и създаването на мобилни приложения за потребителите на транспортни услуги. Във финансирането му, за което вече са осигурени 5,4 милиарда евро, участват 15 страни от ЕС и 35 компании. Сред тях са корпорации като “Бош” (Bosch), “Енел” (Enel), “Алстом” (Alstom) и “Даймлер” (Daimler).

Очаква се да бъдат привлечени още 8,8 милиарда евро от частни инвеститори за изпълнението на проекта “Ейч уай 2 тек” (Hy2Tech). Той е част от инициативата на ЕС, наречена “Важни проекти от общ европейски интерес”.

По – рано стана ясно, че в третия кръг от разпределяне на средства по линия на Фонда за иновации ЕС инвестира над 1,8 млрд. евро в 17 широкомащабни иновативни проекта за чисти технологии. Избраните проекти се осъществяват в България, Германия, Исландия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Финландия, Франция и Швеция. Заедно те имат потенциала да спестят 136 млн. тона еквивалент на CO₂ през първите 10 години на приложение.

По линия на този фонд ще се отпускат безвъзмездни средства с цел довеждане до пазара на революционни технологии в различни области като енергоемките отрасли, приложенията на водорода, енергията от възобновяеми източници, инфраструктурата за улавяне и съхранение на въглероден диоксид и производството на ключови компоненти в областта на акумулирането на енергия и възобновяемите енергийни източници.

Всичките 17 проекта бяха избрани в рамките на втората покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти, тоест проекти с капиталови разходи над 7,5 млн. евро. Те бяха оценени от независими експерти по това как допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове в сравнение с традиционните технологии и как въвеждат иновации, които надминават съвременното технологично равнище, както и дали техният стадий на разработване позволява внедряване.

Още от Built.bg:  ЕС предлага извънредни мерки за избягване на кризи с доставките

Други критерии за подбор бяха потенциалът на проектите за разширяване на приложението им и тяхната икономическа ефективност.

За първи път в България ще бъдат покрити всички последователни дейности от технологията за улавяне и съхранение на СО2 в циментов завод като съоръженията ще бъдат свързани с постоянно морско хранилище в изчерпани газови находища в Черно море чрез газопроводна система на сушата и в морето.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам