Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската комисия с предложения за намаляване на зависимостта от руския газ

Снимка: BTA/AP

Европейската комисия представи днес предложения за постигане на европейска независимост от руските изкопаеми горива доста преди 2030 г., като се започне с газа в светлината на инвазията на Русия в Украйна, се посочва в съобщение на ЕК.

Планът очертава и поредица от мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на газовите запаси за следващата зима.

Европа е изправена пред повишение в цените на енергията от няколко месеца, но сега несигурността по отношение на доставките изостря проблема, отбелязва изпълнителният орган на ЕС.

Планът “REPowerEU” си поставя за цел да диверсифицира доставките на газ, да ускори разпространението на възобновяеми газове и да замени природния газ в производството на отопление и електроенергия. Това може да намали търсенето в Европейския съюз на руски газ с две трети преди края на годината, според Брюксел.

“Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който недвусмислено ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието от нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През октомври миналата година Комисията представи “Инструментариум за цените на енергията” (Energy Prices Toolbox) – набор от мерки, които да смекчат въздействието на високите цени върху уязвимите потребители, включително  пряка помощ, данъчни облекчения, премахване на ДДС. Те остават важна рамка за националните мерки, съобщава БТА.

Днес Комисията представи допълнителни предложения, потвърждаващи възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и определяйки как държавите членки могат да преразпределят приходите от високи печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Правилата на ЕС за държавна помощ също предлагат на държавите членки възможности да предоставят краткосрочна подкрепа на компании, засегнати от високи цени на енергията,  и за намаляване на рисковете спрямо тях от колебанията на цените на енергията в средносрочен и дългосрочен план.

Комисията също така ще се консултира с държавите членки относно нуждите и обхвата на нова временна кризисна рамка – предоставяне на държавна помощ за компании, изправени пред високи разходи за енергия.

Комисията възнамерява да представи до април законодателно предложение, изискващо подземните газови хранилища на ЕС да бъдат запълнени на поне 90 процента до 1 октомври всяка година. Продължава и разследването на пазара на газ в отговор на опасенията за потенциално нарушаване на конкуренцията от страна на оператори и особено от Газпром.

Ще бъдат оценени вариантите за оптимизиране на дизайна на пазара на електроенергия, като се вземе предвид окончателния доклад на Агенция за сътрудничество между националните енергийни регулатори (ACER), както и други доклади относно ползите и недостатъците на алтернативните механизми за ценообразуване, за да се поддържа достъпна цена на електроенергията, без да се нарушава доставките и допълнителни инвестиции в зеления преход, посочва ЕК.

Поетапното премахване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да стане доста преди 2030 г. За целта Комисията предлага да се разработи план REPowerEU, който ще увеличи устойчивостта на цялата енергийна система в съюза, базирана на два стълба:

Диверсификация на доставките на газ чрез засилване на втечнения газ и вносен тръбен газ от неруски доставчици. По-големи количества биометан и възобновяеми източници, производство и внос на водород.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

По-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива в домовете, сградите, промишлеността и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификация и справяне с проблемните места в инфраструктурата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам