Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската прокуратура готова да разследва нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС

Снимка: eppo

Би било прекрасна идея Европейската прокуратура да може да разследва нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС. Това заяви днес представителят на прокуратурата на ЕС Фредерик Баб при представянето в Европейския парламент в Брюксел на академичен доклад за приложението на европейските санкции.

По неговите думи заобикалянето на санкциите съвсем скоро ще бъде определено за престъпление в ЕС, а това ще доведе до еднакви наказания. Националните прокуратури биха водили самостоятелните си разследвания разпръснато, докато прокуратурата на ЕС е единна организация с цялостна стратегия и ще даде широк поглед, всяка година ще докладваме на ЕП и на Съвета на ЕС, посочи Баб.

Клара Портела от университета във Валенсия представи заключенията в доклада, в които се отбелязва, че засега следенето на приложението на санкциите е нееднакво в отделните страни от ЕС. Тя посочи, че за целите на доклада са били изследвани шест държави от ЕС, без да ги назовава. По нейните думи наблюдението потвърждава големите разлики на институционално и законодателно равнище между държавите от ЕС по отношение на санкциите.

В някои държави има една служба за следене на приложението на санкциите, другаде са повече. Европейското законодателство не определя с какви способности трябва да разполагат държавите от ЕС за проследяване на спазването на санкциите, добави Портела. Тя допълни, че различните служби не възприемат еднакво европейското законодателство за санкциите.

Ким Олсен от Германския съвет за международни отношения заяви, че държавите от ЕС трябва да определят еднакви задачи за националните власти по прилагането на санкциите. За да могат европейските дружества да спазват санкциите, ЕП може да поиска от Европейската комисия да повиши помощта за тях и за гражданското общество, предложи той.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

От Николай Желязков, кореспонеднт на БТА в Брюксел

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам