Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейската прокуратура продължава разследването за измами с европейски средства в България

Европейската прокуратура потвърди днес, че е получила няколко сигнала от България за сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висшестоящи лица.

Разследванията продължават, се посочва в изявление на прокуратурата на ЕС. Повече подробности обаче няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията, допълва Европейската прокуратура.

Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева.

Това заяви премиерът Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора с Гърция в района на град Комотини. Пред медии Петков коментира темата с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който бе задържан в четвъртък миналата седмица за 24 часа заедно с пиарката си Севдалина Арнаудов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Как е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство?“, попита Петков. Той определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа.

Снимка: БТА

Петков коментира твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил рекетиран от бившите управляващи. „Няма такъв случай в света, където един човек, по негово мнение, е подкупвал високопоставени длъжностни лица в държавата и иска да си признае за това, да разкаже, а от другата страна имате прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумно. Говорим за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв.“, заяви Кирил Петков.

Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми. Темата за корупцията в страната е била централна и по време на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, потвърди Петков.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам