Бюлетин

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Ако планът на Брюксел за налагане на пределно допустима цената при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен, търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара. Това сочат оценките на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от в. “Файненшъл таймс”.

Производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80 процента на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си. Такова предупреждение е отправила борсата към Европейската комисия, пише изданието, позовавайки се на записка, до която е получило достъп. Толкова голямо увеличение на гаранционните депозити може “да дестабилизира пазара”, допълва борсовата платформа, която управлява фючърсния пазар TTF.

Снимка: БТА

Борсата отказа коментар, отбелязва “Файненшъл таймс”.

Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според Европейската централна банка (ЕЦБ). Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки на частно, тъй като гаранционните депозити са по-малки.

ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа.

Европейската комисия предложи вчера в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам