Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейските банки финансират увеличаването на петролния и газов добив въпреки предупрежденията на МАЕ

Автор: Илиян Цвейн

Европейските банки са осигурили милиарди долари финансиране за увеличаване на производството на газ и петрол въпреки предупрежденията на Международната агенция по енергията (МАЕ), че е необходимо да се намалят новите съоръжения за добив, за да се забави глобалното затопляне. Това сочи доклад на нестопанската организация “ШеърЕкшън” (ShareAction), цитиран от Ройтерс.

Миналата година 25 от водещите банки в Европа са предоставили общо 55 милиарда долара на енергийни компании, планиращи да разширят производството на петрол и газ, се казва в доклада. Въпреки че това е спад спрямо отпуснатите през 2020 г. 106 милиарда долара и 83-те милиарда, предоставени през 2019 г., сумата е над стойностите от 49 милиарда долара за 2018 г. и 50 милиарда долара за 2017 година.

През май 2021 г. МАЕ публикува доклад, в които посочи, че не трябва да се правят инвестиции в нови газови и петролни находища, за бъдат постигнати целите за задържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, припомнят от Ройтерс.

Финансирането е отпуснато, въпреки че 24 от тези банки сами са обещали да “декарбонизират” кредитните си портфейли, се отбелязва в доклада. Сред финансовите институции, осигурили най-голямо финансиране през 2021 година, са Ейч Ес Би Си (HSBC), “Барклис” (Barclays) и “Бе Не Пе Париба” (BNP Paribas), се посочва в доклада.

“ШеърЕкшън” призовава инвеститорите да изискват от банките да въведат политики за ограничаване на финансирането за разширяване на добива на петрол и газ. “Миналата година акционерите допринесоха върху банките да бъде оказан натиск да приемат или засилят ограниченията върху финансирането на въглищни проекти“, посочва Кели Шийлдс, старши служител по банковите стандарти в “ШеърЕкшън”, цитиранa от Ройтерс. “Тази година те трябва да повторят този успех с разширяването на добива на петрол и газ“, добавя Шийлдс.

Още от Built.bg:  Built анализ: Дървесина вместо бетон - иновация за бързо строителство

Говорител на Ейч Ес Би Си заяви, че банката вече работи с клиенти по енергийния преход и на 22 февруари ще публикува научнообосновани цели за привеждане на финансирането за нефт и газ в съзвучие с целите и сроковете на Парижкото споразумение за климата.

Говорител на “Барклис” каза, че финансовата институция също има за цел да приведе финансирането, което отпуска, в съответствие с глобалното споразумение за климата, постигнато през 2015 година. Банката си е поставила цел до 2025 г. да намали с 15 процента финансираните емисии на нейни клиенти от енергийния сектор.

Говорител на “Бе Не Пе Париба” посочи, че френската банка е голям поддръжник на европейски енергийни компании, силно ангажирани с натрупването на активи в сектора на възобновяемата енергия, които биха играли водеща роля в енергийния преход. По думите му намаляването на предлагането, докато търсенето нараства, носи риск от появата на негативни социални последствия. Също така е важно да се разграничава разширяването на петролния добив от газа, който има роля на “преходно гориво” за страни, отдръпващи се от по-замърсяващите въглища.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам