Бюлетин

Европейските цени на газа спаднаха до минимум от 18 месеца

Цената на природния газ в Европа намаля под 40 евро (43 долара) за мегаватчас, което представлява най-ниската му стойност от юли 2021 г., съобщи ДПА.

Тази сутрин цените на априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се понижиха до 39,65 евро за мегаватчас.

Природният газ поскъпна драстично миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. В пика си цените бяха над 300 евро за мегаватчас, докато, за сравнение, контрактите варираха около 20 евро за мегаватчас през предходните години.

Силната зависимост на Европа от руския газ, и намаляването на тези доставки за Стария континент, доведе до енергийна криза. През последните няколко месеца обаче цената на природния газ спадна осезаемо. Една от причините за това е, че газохранилищата са пълни, а температурите са по-високи от обичайното за сезона.

Снимка: AP

Настоящите опасения от потенциална банкова криза вероятно ще тласнат цените надолу, тъй като финансовите кризи обикновено имат отрицателно въздействие върху икономиката, което от своя страна води до по-ниско търсене на енергия.

Същевременно Европейската комисия предложи днес да се удължи срока на действие на целта за намаляване на потреблението на газ с 15 процента, така че тя да важи и през следващата зима. Въпреки че намалението с 15 процента е доброволно, то може да се превърне в задължително при извънредни ситуации.

Мярката, въведена в разгара на енергийната криза през миналата година, изтича в края на този месец. Днес Европейската комисия представи намеренията си за удължаване на този срок.

Снимка: AP

Решението се нуждае от официално одобрение от енергийните министри на Евросъюза, които се очаква да проведат среща през следващата седмица.

Още от Built.bg:  Газовият интерконектор между България и Сърбия ще бъде пуснат пробно

Европейските страни се готвят да презаредят съоръженията си за съхранение на газ, след като Русия спря повечето доставки. Регионът разчита на вноса на втечнен природен газ и по-ниското търсене, за да компенсира липсващите количества.

Въпреки това властите остават бдителни, тъй като световният пазар е затегнат, написа в туит еврокомисарят, отговарящ за енергетиката, Кадри Симсон. Миналия месец Международната агенция за енергията (МАЕ) отбеляза риска от недостиг на газ в Европа тази година, ако Москва прекъсне напълно доставките.

ЕС намали с около 19 процента търсенето си на газ между август и януари спрямо предходни години, по данни на Евростат. Еврокомисията е поставила за цел страните членки да запълнят газохранилищата си до 90 процента от обема им преди началото на следващия отоплителен сезон.

Към момента европейските хранилища са запълнени средно на около 56 процента, показват данни на “Газ инфрастръкчър Юръп” (Gas Infrastructure Europe), сдружение на европейски оператори на газови инфраструктури.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам