Бюлетин

Европейските финансови институции обръщат гръб на Русия

“Дойче банк” (Deutsche Bank) даде заден ход и обяви, че се изтегля от Русия, а Лондонската фондова борса временно спря услугите си в страната, след като западните правителства наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Германската банка, която беше остро критикувана от някои инвеститори и политици заради продължаващите й връзки с Русия, заяви късно вечерта в петък, че намалява дейностите си в страната.

Изненадващото решение последва изтеглянето на американските банки “Голдман Сакс” (Goldman Sachs) и “Джей Пи Морган Чейс” (JPMorgan Chase) след руската инвазия на 24 февруари. То ще засили натиска над големите съперници на “Дойче банк” да последват примера й.

Банката беше изтъкнала, че трябвало да подкрепя мултинационалните компании, развиващи дейност в Русия. Но в петък вечерта внезапно франкфуртската кредитна институция внезапно даде заден ход.

“В момента приключваме останалите ни дейности в Русия, докато помагаме на неруските ни мултинационални клиенти да намалят операциите си”, заяви “Дойче банк”. “Няма да има нови дейности в Русия”, допълни тя.

Застрахователят “Цюрих” (Zurich) също не поема нови клиенти в Русия и няма да възобнови съществуващите си дейности, заяви днес негов говорител пред Ройтерс.

Мениджърите на активи също обявиха, че няма да правят нови инвестиции в Русия, а много фондове с руска насоченост бяха замразени заради невъзможността да се търгува в резултат на западните санкции и контрамерките на Москва.

Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group) съобщи късно вечерта в петък, че спира временно всичките си продукти и услуги за всичките си клиенти в Русия, няколко дни, след като спря разпространението на новини и коментари в страната вследствие на новите закони в Москва. Групата посочи, че продължава да подкрепя служителите си в региона и се ангажира към клиентите си извън Русия да получават данни и информация за вътрешни цени в Русия.

Още от Built.bg:  Войната в Украйна в числа

Доставчикът на индекси FTSE Russell заяви днес, че премахва четири листвани във Великобритания дружества, насочени към Русия, сред които Евраз (Evraz) на Роман Абрамович, след като много трейдъри отказаха да търгуват с техни акции.

Евраз, както и “Полиметал интернешънъл” (Polymetal International), “Петропавловск” (Petropavlovsk) и “Равен пропърти груп (Raven Property Group) ще бъдат извадени от всички индекси на FTSE при ревизията през март, посочи той в комюнике.

Според “Джей Пи Морган” по-голямата част от риска, предвиден за европейските банки след шока с Русия, ще произтече от ефекта на разпространение от суровините към икономиката – сектор, изгубил 16 процента от края на февруари насам.

/БТА/

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам