Бюлетин

Европейските избори – от 6 до 9 юни 2024 г.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова европейската общественост да вземе участие в следващите избори за законодателния орган, за които днес беше обявено, че ще се състоят от 6 до 9 юни 2024 година, предаде ДПА.

“Бъдете част от най-голямото упражняване на демокрация в Европа. Не оставяйте някой друг да избере вместо вас. Гласувайте”, призова Мецола в свое видеообръщение.

Представители от 27-те страни членки на ЕС “току що са одобрили” датите за произвеждане на изборите на среща в Брюксел, обяви Швеция, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, припомня БТА.

Изборите се произвеждат на всеки пет години и на тях се явяват националните политически партии. След като бъдат избрани обаче, евродепутатите се присъединяват към транснационални политически групи в Европейския парламент.

Парламентът, който е единствената институция на ЕС, която се избира с пряко гласуване, гласува кандидатурата за председател на Европейската комисия и одобрява нейния състав.

Настоящата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все още не е дала знак дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС.

Времевата рамка от четири дни за произвеждане на вота се отнася за всички страни членки на ЕС.

Последните избори за Европейски парламент се състояха през май 2019 година. Радикални десни партии подобриха резултатите си, въпреки че зелени и либерални партии също се представиха добре, посочва ДПА. Традиционните социалистически и християндемократически партии регистрираха исторически ниски резултати.

Парламентът заседава както в Брюксел, така и в Страсбург, Франция.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам