Бюлетин

Европейските лидери планират спешно попълване на газовите запаси за идната зима

Страните от ЕС трябва незабавно да започнат да попълват газовите запаси, за да се подготвят за идната зима и да осигурят защита при проблеми с доставките. Това се очаква да решат европейските лидери на срещата на върха идната седмица, съобщи Ройтерс.

Руската инвазия в Украйна подтикна лидерите на 27-те страни членки на ЕС да се споразумеят миналата седмица да се освободят от зависимостта си от руските изкопаеми горива, включително като увеличат вноса на втечнен природен газ и ускорят разпространението на възобновяемите източници на енергия.

За пълния отказ от руски газ и петрол обаче ще са необходими години и страните планират мерки, с които да смекчат потенциални нарушения на доставките от Русия, която осигурява 40 на сто от газа в ЕС, 27 на сто от петрола и 46 на сто от въглищата.

ЕК ще предложи правила до идния месец, според които ще се изисква от страните от ЕС да са попълнили съвместно газовите си запаси поне на 90 на сто до 1 октомври всяка година. В момента те са пълни едва на 26 на сто. 

Alaska Pipeline Oil Landmark  - jotoya / Pixabay

На фона на повишените сметки за електроенергия на европейските граждани лидерите на ЕС ще обсъждат и нови мерки за подпомагане на потребителите и бизнеса. ЕК ще публикува през май подробен план как страните от ЕС да прекратят вноса на газ, петрол и въглища от Русия до 2027 г.

И докато европейските страни са единни по отношение на загърбването на руските изкопаеми горива, то те имат разногласия по въпроса дали да наложат санкции за петрола и газа от Русия.

Още от Built.bg:  Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"

Германия и Унгария са сред страните, които се противопоставят на подобни санкции, които според тях ще нанесат икономически вреди. Сред поддръжниците на подобна стъпка са Полша и Латвия, които твърдят, че стотиците милиони евро, които Европа изпраща всекидневно на Русия за енергийни доставки, финансират войната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам