Бюлетин

Европейският парламент одобри Илиана Иванова за български еврокомисар

Снимка: ЕП

Илиана Иванова, която днес получи широка подкрепа от Европейския парламент да бъде назначена за еврокомисар, изрази очакване процедурата да приключи следващата седмица.

Тя отбеляза, че в следващите дни предстои да подаде оставка като представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

Иванова благодари на евродепутатите за подкрепата и признанието. Специално искам да благодаря на евродепутатите от българската делегация – на всички евродепутати от всички политически групи, които оказаха съдействие при подготовката ми, заяви тя пред български журналисти в Страсбург. Гордея се, че толкова добре можем да работим заедно, добави тя.

Задачите са много, а няма много време. Има дефицит от около 100 милиарда евро годишно във финансирането на иновациите в ЕС, ако трябва да достигнем целта от три процента от БВП. САЩ, Япония, Китай и Южна Корея са пред нас. Трябва да привлечем достатъчно частно финансиране, посочи Иванова по повод бъдещите си отговорности в Европейската комисия.

България все още е в дъното на класацията, но се правят усилия. Ще положа всички усилия предприетите мерки да дадат резултат и да помогнем на нашите изследователи, научни центрове и университети да наваксат това изоставане. Имам желание още до края на месеца да пътувам до България, да се срещна с всички институции и ресорните министри, със заинтересованите от сектора училища, научно-изследователски центрове, допълни тя.

По повод наводненията у нас Иванова отбеляза, че ЕС има възможност да помогне по механизма за гражданска защита. Тя отбеляза, че всяка държава сама решава кога и как да поиска помощ.

В отговор на въпрос Иванова изрази надежда скоро ЕК да определи титуляр на поста ръководител на представителството си в София. Тя изрази надежда това да стане възможно най-скоро.

Още от Built.bg:  Денков пред ЕП: Трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам