Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейският парламент одобри нови правила за подбор на енергийни проекти

Европейският парламент (ЕП) одобри нови правила за подбор на енергийни проекти, които могат да получат финансиране, както и за привеждане на съществуващия регламент в съответствие с “Европейския зелен пакт”. Това съобщиха от пресслужбата на Европарламента

В законодателството, договорено в Европейският съвет през декември 2021 г., се определят критериите и методологията за избор на енергийни проекти от общ за съюза интерес, като високоволтови преносни линии, тръбопроводи, съоръжения за съхранение на енергия и интелигентни мрежи. Те ще се ползват от ускорени административни процедури и ще могат да получават финансиране от Европейския съюз (ЕС).

Насърчаване на водорода, постепенно премахване на природния газ

По време на преговорите членовете на ЕП подкрепиха включването на проекти, свързани с развитието на водородна инфраструктура и улавянето и съхранението на въглероден диоксид. Допустимите проекти следва също така да стимулират пазарната интеграция и да повишават сигурността на енергийните доставки.

Избраните проекти ще трябва да помогнат на страните членки да се откажат от твърдите изкопаеми горива като въглища, лигнитни въглища, торф и битуминозни шисти. Членовете на ЕП осигуриха финансиране за проекти, които пренасочват съществуващата инфраструктура за природен газ към пренос или съхранение на водород през преходния период. Подобни проекти ще могат да получават финансова помощ от ЕС до 31 декември 2027 г.

Прекратяване на енергийната изолация на Кипър и Малта 

Новите проекти, базирани на природен газ, вече няма да бъдат финансирани от ЕС. Временна дерогация обаче ще позволи на Кипър и Малта да имат по един проект за водороден газ, но при строги условия, с оглед на свързването им с енергийната мрежа на съюза.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

Текстът беше одобрен от Парламента с 410 гласа “за”, 146 гласа “против” и 72 гласа “въздържал се”. Следва да бъде официално приет от Европейски съвет, преди да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам