Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Европейският съюз финализира решение за ембарго на руски петрол

Европейският съюз финализира решение за прогресивно спиране на покупките на петрол и петролни продукти от Русия, за да я накаже за нейната война в Украйна. ЕС ще обяви идната седмица график и нови мерки, заявиха няколко европейски източници, предаде Франс прес.

“Има политическа воля да бъде преустановено купуването на петрол от Русия и ние ще имаме следващата седмица мерки и решение относно прогресивно изтегляне”, заяви европейски представител.

Европейската комисия се очаква да постави на масата на преговорите предложение за ембарго с преходен период до края на годината, заяви друг европейски дипломат.

Решението не е лесно за прилагане заради две трудности – две страни – Унгария и Словакия, зависят от руски петролопроводи. Те нямат излаз на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят алтернативи.

Освен това европейските решения не трябва да доведат до глобален скок в цените на петрола, което ще е контрапродуктивно.

ЕК е водила през уикенда дискусии със страните членки, които са най-засегнати от подобна мярка, както и със САЩ, с Международната агенция за енергия, за да финализира предложението си пред 27-те.

Въвеждането на ембарго върху руския петрол трябва да бъде одобрено от всички страни членки.

Утре по време на среща на министрите на енергетиката на страните членки в Брюксел е предвидена първа дискусия по въпроса, но не се очаква никакво решение, защото ЕК все още не е представила предложенията си за нови санкции срещу Русия.

Шести пакет от европейски мерки, подготвяни от ЕК, ще вземат на прицел петролния отрасъл на Русия, а руската банка “Сбербанк”, която представлява 37 процента от пазара, ще бъде изключена от системата Суифт, казват дипломатически източници.

Още от Built.bg:  Крайнодесният блок печели първия тур на парламентарните избори във Франция

Русия изнася две трети от петрола си в ЕС. През 2021 г. тя е доставила 30 процента от суровия петрол и 15 процента от петролните продукти, купувани от ЕС. За вноса на руски петрол се плаща от ЕС 80 милиарда евро, докато за природен газ ЕС плаща 20 милиарда евро, заяви в средата на април дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

Основните вносители на изкопаеми горива от Русия – газ, суров петрол, петролни продукти и въглища  – са Германия, Италия, Нидерландия и Франция. Ембаргото върху въглищата бе решено на 7 април и ще влезе в сила в началото на август.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам