Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Евростат: Безработицата в ЕС бележи спад. Вредните парникови емисии също

Евростат публикува днес данни за безработицата в ЕС за ноември, както и за емисиите в атмосферата за периода 2019-2020 година.

Оказва се, че безработицата в Европейския съюз и еврозоната е намаляла съответно до 6,5 и 7,2 на сто през ноември (спрямо 6,7 и 7,3 през октомври), сочат данните. През ноември 2020 година показателят беше съответно 7,4 и 8,1 на сто.

Снимка: БТА/AP

В България е отчетен месечен растеж до 5,0 на сто през ноември спрямо 4,9 на сто през октомври и спад спрямо 5,4 на сто през ноември миналата година.

В доклада се посочва още, че емисиите парникови газове в ЕС през 2020 г. са се понижили с 9% на годишна основа.

Парниковите газовe, генерирани от икономическите дейности на единица резидент в ЕС, са били 3,5 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид през 2020-та. Това е намаление с 9 процента спрямо 2019 г. и спад от 24 процента в сравнение с 2008 година.

Евростат отчита, че отрасълът, който е изхвърлил най-голям дял парникови газове през 2020 година, е бил преработващата промишленост (740 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид или 21 на сто от емитираните общо парникови газове).

Следван от доставките на електричество, газ, пара и климатици (719 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид или също 21%) и общите дейности на домакинствата (693 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид).

Между 2008 г. (първата година с референтни стойности) и 2020 година, най-голям относителен спад на емисиите парникови газове е регистриран в сферата на доставките на електричество, газ, пара и климатици (- 41%), следвана от минното дело и каменоломните (- 38%) и производството (- 27%).

Още от Built.bg:  Джефри Пайът и енергийният министър Владимир Малинов обсъдиха енергийното сътрудничество между САЩ и България

Най-големият абсолютен спад на емисиите парникови газове е отчетен при доставката на електричество, газ, пара и климатичното оборудване (от 1,2 милиарда тона еквивалент на въглероден диоксид през 2008 г. до 719 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид през 2020-а), следвани от производството (от 1 милиард тона еквивалент на въглероден диоксид до 740 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид) и дейностите на домакинствата (от 836 милиона тона до 693 милиона еквивалент на въглероден диоксид еквивалент).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам