Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Евростат: Инфлацията в България се забавя до 8,6 на сто през май

Инфлацията в Европейския съюз се е забавила до 7,1 на сто през май в сравнение със същия месец на 2022 г., докато за същия период инфлацията в еврозоната е намаляла до 6,1 на сто. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

Нивата на потребителските цени и в двете зони са останали без промяна на месечна основа.

Инфлацията в България, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е нараснала с 8,6 на сто през май, отнесен към същия месец на 2022 г. През април показателят бе на ниво от 10,3 на сто.

Родните потребителски цени обаче са намалели с 0,2 на сто през май в сравнение с април, сочат още данните на Евростат.

По-рано тази седмица Националният статистически институт съобщи, че според неговата методология през май темпът на изменение на потребителските цени на месечна основа в България е бил отрицателен – 0,1 на сто, а годишната инфлация – спрямо май 2022 г. – е била 10,1 на сто.

Така страната ни е била на десетото място в ЕС по темп на покачване на потребителските цени през май на годишна база, като по-голяма инфлация от нас са имали в Австрия (8,8 на сто), Румъния (9,6 на сто), Литва (10,7 на сто), Естония (11,2 на сто), Латвия (12,3 на сто), Словакия (12,3 на сто) и Полша (12,5 на сто), Чехия (12,5 на сто), Унгария (21,9 на сто).

Спрямо април годишната инфлация е спаднала в двадесет и шест страни членки, а се е повишила само в Нидерландия (от 5,8 на сто до 6,8 на сто).

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Сред страните членки на ЕС най-ниска годишна инфлация през май е отчетена в Люксембург (2 на сто), Белгия (2,7 на сто) и Дания и Испания (2,9 на сто за всяка).

През май най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната са имали храните, алкохола и тютюна (+2,54 процентни пункта, п.п.), следвани от услугите (+2,15 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+1,51 п.п.) и енергията (-0,09 п.п.).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам