Бюлетин

Евростат: Издадените в ЕС разрешителни за строеж през 2021 г. надскачат предпандемичните

Cranes To Build Construction Site  - analogicus / Pixabay

Издадените разрешителни за строеж в Европейския съюз през 2021 г. са се повишили спрямо година по-рано с 15 на сто, което съответства на 52 милиона квадратни метра полезна застроена площ. През 2020 г., когато започна пандемията от коронавирус, разрешителните спаднаха с 8 на сто. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

При разглеждане на разрешенията за строеж по брой жилища, и без да се взема предвид размера на сградата, през посочения период броят им нараства с 16 на сто, или 269 000 жилища, след като индикаторът отбеляза намаление с 5 на сто през 2020 г.

Снимка: Eurostat

В България издадените разрешителни за строеж през миналата година са с 27,6 на сто повече в сравнение с 2020 г. В абсолютно изражение през 2021 г. са били издадени разрешителни за 7,4 милиона квадратни метра полезна застроена площ, докато през 2020 г. разрешителните са били за 5,8 милиона квадратни метра полезна застроена площ. През предпандемичната 2019 г. разрешителните обхващаха 6,8 милиона квадратни метра полезна застроена площ.

За периода 2015 – 2019 г. броят на разрешителните за строеж в Евросъюза е нараствал със среден годишен темп от 6 на сто. Ефектите от пандемията обаче прекъснаха тази тенденция, но ръстът през 2021 г. компенсира загубите от пандемичната 2020 г.

През миналата година разрешителните за строеж (по отношение на полезна застроена площ) са се увеличили във всички страни от Съюза с изключение на Естония (-5 на сто). Все пак се забелязват значителни разлики при ръстовете на различните страни членки: от регистриралите най-силни увеличения Испания (+62 на сто), Гърция (+54 на сто) и Малта (+42 на сто), до държавите с най-слаби покачвания на показателя – Дания (+1 на сто), Германия (+2 на сто) и Австрия (+3 на сто).

Още от Built.bg:  Съкращения по време на криза

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам