Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Евростат: Издадените в ЕС разрешителни за строеж през 2021 г. надскачат предпандемичните

Cranes To Build Construction Site  - analogicus / Pixabay

Издадените разрешителни за строеж в Европейския съюз през 2021 г. са се повишили спрямо година по-рано с 15 на сто, което съответства на 52 милиона квадратни метра полезна застроена площ. През 2020 г., когато започна пандемията от коронавирус, разрешителните спаднаха с 8 на сто. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

При разглеждане на разрешенията за строеж по брой жилища, и без да се взема предвид размера на сградата, през посочения период броят им нараства с 16 на сто, или 269 000 жилища, след като индикаторът отбеляза намаление с 5 на сто през 2020 г.

Снимка: Eurostat

В България издадените разрешителни за строеж през миналата година са с 27,6 на сто повече в сравнение с 2020 г. В абсолютно изражение през 2021 г. са били издадени разрешителни за 7,4 милиона квадратни метра полезна застроена площ, докато през 2020 г. разрешителните са били за 5,8 милиона квадратни метра полезна застроена площ. През предпандемичната 2019 г. разрешителните обхващаха 6,8 милиона квадратни метра полезна застроена площ.

За периода 2015 – 2019 г. броят на разрешителните за строеж в Евросъюза е нараствал със среден годишен темп от 6 на сто. Ефектите от пандемията обаче прекъснаха тази тенденция, но ръстът през 2021 г. компенсира загубите от пандемичната 2020 г.

През миналата година разрешителните за строеж (по отношение на полезна застроена площ) са се увеличили във всички страни от Съюза с изключение на Естония (-5 на сто). Все пак се забелязват значителни разлики при ръстовете на различните страни членки: от регистриралите най-силни увеличения Испания (+62 на сто), Гърция (+54 на сто) и Малта (+42 на сто), до държавите с най-слаби покачвания на показателя – Дания (+1 на сто), Германия (+2 на сто) и Австрия (+3 на сто).

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам