Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Евростат: Строителството в ЕС през август е намаляло с 0,7 на сто спрямо юли

Продукцията на сектор “Строителство” в Европейския съюз е намаляла с 0,7 на сто през август спрямо юли, а в еврозоната е спаднала с 1,1 на сто. Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа (спрямо август 2022 г.) строителството на сгради в ЕС се е увеличило с 0,2 на сто, а в еврозоната е намаляло с 0,1 на сто.

Строителството в България Евростат

В България през август 2023 г. е отчетено леко повишение на обема на строителството (+0,2 на сто) спрямо юли.

През второто тримесечие на годината (април-юни) у нас e регистриран спад на производството (-0.2 на сто) в сектор “Строителство” спрямо първите три месеца на 2023 г., когато показателят намалява с 0,7 на сто спрямо периода октомври-декември 2022 г.

Строителството в ЕС и еврозоната през август 2023 г. спрямо юли 2023 г.

През август тази година е отчетено понижение с 2,1 на сто спрямо юли при гражданските инженерни проекти в еврозоната, а строителството на сгради се свива с 0,7 на сто.

Ако бъдат взети предвид всички страни от ЕС, спадът при гражданските инженерни проекти е с 0,9 на сто, а при строителството на сгради с 0,4 на сто.

Най-сериозен спад на производството в сектор “Строителство” на месечна основа през август сред страните от ЕС, за които са налични данни, е отбелязан в Белгия и Унгария (по -5 на сто), следвани от Германия (-2,4 на сто) и Австрия (-1,8 на сто).

Най-значително увеличение е регистрирано в Румъния (+4,7 на сто), Полша (+2,1 на сто) и Чехия (+2 на сто).

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Строителството в ЕС и еврозоната през август 2023 г. спрямо август 2022 г.

На годишна основа (спрямо август 2022 г.) през август 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено понижение с 0,6 на сто, а при строителството на сгради е регистрирано повишение с 2,6 на сто.

За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с 3,8 на сто, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с 0,6 на сто.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно понижение на производството в сектор “Строителство” е отчетено в Белгия (-6,5 на сто), Финландия (-5,6 на сто) и Австрия (-3,1 на сто).

На другия край на скалата, страните с най-голямо годишно повишение на строителната продукция в Евросъюза са били Румъния (+19,3 на сто), Словения (+19 на сто) и Испания (+6,9 на сто).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам