Бюлетин

Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение

Man Worker Construction Building  - 3345557 / Pixabay

Продукцията на сектор “Строителство” се е повишила с 0,4 на сто в Европейския съюз, а в еврозоната се е увеличила с 0,5 на сто през септември спрямо август. Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на страницата й.

На годишна основа (спрямо септември 2023 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с 0,3 на сто, а в страните от валутния съюз се е увеличило с 0,1 на сто.

В България през септември 2023 г. е отчетено понижение на обема на строителството с 0,4 на сто спрямо предходния месец.

И през третото тримесечие на годината (юли-септември) у нас e регистриран спад на производството в сектор “Строителство” (- 1,3 на сто), като той е спрямо третата четвърт на 2022 г. Спрямо септември миналата година понижението в сектора е -1,8 на сто.

Строителството в ЕС и еврозоната през септември спрямо август 2023 г.

През септември тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с 1,5 на сто спрямо август, а увеличението при строителството на сгради е с 0,2 на сто.

Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с 1,1 на сто, а строителството на сгради – с 0,3 на сто.

Най-значително увеличение на обемите на производство в сектор “Строителство” през септември на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е отбелязано в Словения (+7,4 на сто), следвана от Полша (+3,6 на сто) и Словакия (+2,3 на сто).

Графика: Евростат

Най-значително намаление е регистрирано в Унгария и Румъния (по -1,9 на сто), следвани от Португалия (-1,2 на сто) и Австрия (-0,9 на сто).

Още от Built.bg:  Васил Терзиев даде начало на строителството на новия лъч на софийското метро

Строителството в ЕС и еврозоната през септември т.г. спрямо септември 2022 г.

На годишна основа през септември 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено понижение на производствените обеми с 0,3 на сто, а при строителството на сгради е регистрирано нарастване с 2,5 на сто.

За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с 2,8 на сто, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с 0,1 на сто.

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно увеличение на производството в сектор “Строителство” е отчетено в Словения (+32,1 на сто), Полша (+13,8 на сто) и Румъния (+10,9 на сто).

На другия край на скалата, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са били Финландия (-6,2 на сто), Испания (-6,1 на сто) и Унгария (-6 на сто).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам