Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Файненшъл таймс”: Ще доведе ли освобождаването на стратегическите петролни резерви на САЩ до намаляване на цените на бензина?

Освободените от стратегическия резерв на САЩ 50 милиона барела петрол покриват половината от дневното световно потребление, пише в заглавие в.”Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.

Британското издание посочва, че американският президент Джо Байдън се е опитал да направи подарък за Деня на благодарността на американските автомобилисти, обявявайки вчера най-голямото досега освобождаване на петрол от резерва на САЩ в стремежа си да намали цените на бензина.

СНИМКА: BTA/AP

Вестникът изтъква, че стъпката е била координирана с Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания, които също са силно засегнати от високите цени на петрола на международните пазари.

Ежедневникът отбелязва, че този опит за намаляване на цените на бензина, които нараснаха значително през изминалата година, изглежда дава обратен ефект, тъй като международните котировки на петрола сорт “Брент” нараснаха същия ден с 3,3 процента до 82,31 долара за барел.

Американското правителство за първи път анонсира възможността за освобождаване на количества петрол от стратегическите резерви по време на конференция, организирана от “Файненшъл таймс” миналия месец, когато американската министърка на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че подобно нещо се обсъжда.

Британското издание отбелязва, че Саудитска Арабия, Русия и други страни членки на ОПЕК+ отхвърлиха нееднократните призиви на САЩ да увеличат предлагането. Вестникът посочва, че повишаването на международните цени на петрола идва, след като международните търговци са изчислили, че общото количество освободени резерви ще е по-малко от очакваното, а ОПЕК+ може да отговори със съкращаване на производството, което да е по-голямо от планираното.

Според анализатори Китай за пръв път в най-новата си история участва в подобно начинание. “Въпросът за един милион долара е как ОПЕК+ може да отговори на подобна стъпка”, коментира за “Файненшъл таймс” енергийният експерт Бьорнар Тонхауген и допълва:”Ако стъпката бъде възприета като агресивна. . . групата на световните производители на петрол на теория би могла да дори да съкрати предлагането през януари, за да запази печалбите си”.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Изданието посочва, че сегашното освобождаване на петрол от стратегическите резерви на САЩ е по-голямо от това, което се случи по време на гражданската война в Либия през 2011 г.

Според анализатори е малко вероятно това да произведе такъв ефект върху цените, на какъвто се надява Байдън, и по същество е злоупотреба със стратегическите резерви.

Великобритания ще освободи 1,5 млн. барела, а Индия 5 млн. барела, изтъква британското издание. Ангажиментите на останалите страни все още не са обявени.

Ежедневникът резюмира, че Байдън е изправен пред нарастващ политически натиск да овладее ръста на цените на бензина, които се увеличиха с 60 процента през изминалата година, както и други източници на високата инфлация в САЩ, повлияла негативно на рейтинга на президента и други демократи в Конгреса преди междинните избори догодина.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам