Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фандъкова: До 2030 г. София трябва да постигне климатична неутралност

До 2030 г. столицата ни трябва да постигне климатична неутралност и тази цел поставя София и нашите усилия на скоростна писта, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри форума “Устойчива кръгова икономика – добри практики”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В конференцията участва посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк, както и Петер Курт, президент на Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини.

Столичният кмет посочи, че когато през 2011 г. е подписала Споразумението на кметовете на големите градове на Европа за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. с 22% спрямо нивата от 2007 г., това е изглеждало трудна задача. „Изпълнихме я и съм убедена, че София ще изпълни и втория ангажимент – намаление с 40% на парниковите емисии до 2030 г.“, заяви столичният кмет.

Тя благодари на Германо-Българската индустриално-търговска камара за партньорството за развитие на София като чист и зелен град. Фандъкова припомни, че заедно с Петер Курт са подписали споразумение за сътрудничество в областта на управлението на отпадъци, кръгова икономика и Зелената сделка на ЕС.

Йорданка Фандъкова, снимка: БТА

Столичният кмет припомни, че София бе обявена от Европейската комисия за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето.

Сред резултатите от работата на Столичната община пред последното десетилетие в сферата на екологията Фандъкова отчете 24% намаление на емисиите на парникови газове за 10 години и четвърта поредна година изпълнение на нормите за средногодишна концентрация на фини прахови частици в София. Кметът подчерта, че Столичната община превърна отпадъците в ресурс чрез изграждането на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство в Германия страда от недостиг на поръчки

През 2022 г. са произведени около 10 000 тона компост, който се ползва за торене на паркове и градини. Произведената електрическа енергия от хранителни отпадъци е 2061 мегават часа. На територията на Столичната община е изградена система за разделно събиране на битови отпадъци, с която се цели намаляване на количеството смесени и битови отпадъци и намаляване на депонираните битови отпадъци, каза кметът. Тя информира, че във всички 24 района на София са поставени над 6500 контейнери за разделно събиране на отпадъци. В града има и над 140 контейнера за събиране на текстилни отпадъци. Във всички 175 училища и 195 детски са предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване на отговорното събиране на отпадъци, каза още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова, снимка: БТА

Като част от усилията на Столичната община за превръщането на София в по-чист град Фандъкова отбеляза засаждането всяка година на около 4000 нови дървета покрай улици, в паркове и междублокови пространства. През 2017 г. Столичната община започна залесяването на зелен пояс от нова гора около София, посочи кметът. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме, вече са красива млада гора на 225 дка площ, каза Фандъкова. Тя допълни, че през 2022 г. започна засаждането на втората нова гора в землището на Негован, а през тази пролет бяха залесени 20 000 фиданки дъб, като целта е да се засадят 85 000 фиданки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам