Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фандъкова: Поскъпването на строителните материали води до предупреждения за прекратяване на договорите на някои фирми

Вече има предупреждения от някои от строителните фирми за прекратяване на договорите поради невъзможност да бъдат изпълнявани заради рязкото увеличаване на цените на строителните материали.

Очакваме решение на Народното събрание за промяна в закона, за да имаме право да индексираме цени, когато има обективна необходимост за това, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община, на която беше представена мащабна програма за ремонт на тротоарите в София.

Кметът Фандъкова каза, че инфлацията и най-вече продължаващата война в Украйна, са довели до огромен ръст на цената на основни строителни материали. Голяма част от изпълнителите на договори, които са сключени преди година-две, вече поискаха индексации, посочи кметът.

Разговаряли сме с премиера, с финансовия министър, с министъра на регионалното развитие по тези въпроси. Трябва да се намери бързо решение, защото това поставя под риск строителните програми на общините, а и изпълнението на европейските проекти, посочи столичният кмет.

Тя съобщи, че по данни на Националното сдружение на общините в Република България под риск е изпълнението на 110 европейски проекта. Спечеленото финансиране от европейските програми не трябва да бъде загубено, каза Фандъкова.

Тя даде за пример правителството на Румъния, което още преди няколко месеца е взело решение по въпроса

Столичният кмет представи програмата за изграждане и реконструкция на пешеходна инфраструктура на територията на Столичната община, финансирана чрез инвестиционен кредит, заедно със заместник-кметовете по финанси и здравеопазване – Дончо Барбалов, и по строителството –  Ангел Джоргов, както и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

“Обявяваме новата специална програма за реновиране на 690 хил. кв. м тротоари, утре тя ще бъде публикувана на сайта на Столичната община, след една седмица ще бъде проведено обществено обсъждане и ще бъде внесен доклад в СОС, съобщи кметът Фандъкова. Тя изрази надежда всички политически сили в съвета да я подкрепят, така че в рамките на тази година нейното изпълнение да започне.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп

Това е най-амбициозната програма за навлизане в кварталите, заяви председателят на СОС Георги Георгиев. Тротоарите са над политиката и затова ще положим усилия да спечелим подкрепата на съветниците от всички политически групи”, заяви Георгиев.

Кметът Фандъкова каза, че с програмата ще бъдат увеличени повече от десет пъти ремонтите на тротоари на най-използваните от гражданите маршрути – около детски градини, училища, болници, пазари. Общият бюджет на програмата, която е със срок за изпълнение четири години, е 60 млн. евро.

За 50 млн. евро ще кандидатстваме за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, съобщи кметът. 10 млн. евро ще бъде собственото финансиране, което ще осигури Столичната община. София има най-високият кредитен рейтинг в страната, подчерта столичният кмет.

Проектът е подготвян няколко месеца, включително от председателя на СОС, който беше ангажиран с изготвянето му, посочи Фандъкова. Тя подчерта, че 20 процента от средствата ще бъдат разпределяни директно на районните кметове, за да могат те да ги управляват.

Те и в момента получават по 10 млн. лева, с които основно ремонтират тротоари в районите, сега средствата ще се увеличат чувствително, коментира столичният кмет.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам