Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фандъкова: Разширението на третата линия на метрото трябва да е готово до края 2025 год.

Снимка: БТА

Участъкът от три километра на софийското метро, от ж.к. “Хаджи Димитър” до ж.к. “Левски”, трябва да завърши в края на 2025 г. Това обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която днес провери разширението на третата метролиния под бул. “Владимир Вазов”, заедно с председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директорът на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Метрото променя средата, в която живеем, променя кварталите. След изграждането на продължението на третия лъч на метрото се очаква 50 % от градския транспорт на София да се осъществява с метро, посочи Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, снимка: БТА

До момента са изпълнени 33-34 % от разширението на метрото, което се строи за срок от 3,5 години. Работи се по график, в момента се изгражда перонния участък на бъдещата метростанция “Тракия”. Изградени са външните конструкции, носещите стени, покривната площ, предстои да се изградят вътрешните конструкции, каза Братоев. По думите му това е един от най-трудните за строителство участъци, защото има много подземни води. През цялото време помпените системи работят, ако се изключат тунелът ще бъде под вода, каза Братоев. Прави се постоянно водопонижаване, за да може да се изгради конструкцията, да се изолира и тогава помпите ще се изключат, обясни той.

Общо 43 хиляди души ще бъде пътникопотокът през новите три станции, за които са поръчани още осем влака, в добавка към движещите се 30 влака за третата линия, информира още Стоян Братоев.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам