Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Фандъкова: След 4 години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра

Метрото е и пример за иновативни решения в строителството, които са от ключово значение за града, изтъкна столичният кмет Йорданка Фандъкова, визирайки работата на машините за пробиване на тунели. Тя каза това на конференция в УАСГ, посветена на 25 години от създаването на столичното метро.

“Сега очакваме машината да продължи по новия участък, който предстои да строим в кв. “Слатина”. В момента строим три километра през район “Подуяне”, а тази година ще започне изграждане на нови 6 километра през “Слатина”, край зала “София” и София тех парк до Окръжна болница, така че до края на годината ще строим вече нови 9 километра от метрото”, съобщи Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, снимка: БТА

По думите й така се гарантира както със стартирало строителство, така и с осигуреното финансиране, че след четири години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра и над половин милион души дневно ще могат да пътуват с него. С тези два нови участъка делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50 процента от общия дял на обществения транспорт. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа, заяви Фандъкова.

Тя съобщи, че се подготвя и проект за разширение на първата метро линия – в западна посока – от метростанция “Люлин” към Софийския околовръстен път и се очаква през 2023 г. да се финализират процедурите по одобряване на Подробния устройствен план на трасето от бул. “Черни връх” през кварталите “Кръстова вада”, “Витоша, ВЕЦ Симеоново”, до “Студентски град”. По думите на Фандъкова това ще бъде успех за града, защото ще може да бъдат резервирани терените и трасетата за бъдещото развитие на метрото.

Още от Built.bg:  Какво е бъдещето на трамваите – най-старият градски транспорт у нас?

За мен метрото е стратегическият проект, който превърна София в съвременна европейска столица и промени живота на софиянци, каза Фандъкова. Тя изтъкна, че през последните 15 години СО и “Метрополитен” ЕАД са подготвили и защитили редица проекти за разширението му, за да може и днес строителството на метрото да продължава. В този период са построени 42 километра метро, което е около 80 на сто от метро мрежата, което според Фандъкова показва постигната огромната скорост на развитие. Тя напомни, че през 2009 г. метрото е имало 8 станции, а сега те са 47 и 35 на сто от пътуванията с градския транспорт се поемат от метрото. Защитихме над 2,5 млрд. лева за строителството на метрото, като от тях 400 млн. лева са собствено общинско финансиране, отбеляза столичният кмет.

Снимка: БТА

Тя изтъкна, че в периода 2012 – 2021 г. е осъществена най-мащабната програма за разширение на метрото. Свързахме метрото с част от най- големите жилищни райони, посочи Фандъкова. Тя допълни, че са построени седем големи буферни паркинга на станции на метрото, летището е свързано с метрото, изградени са три интермодални връзки с железопътния транспорт, в процес на подготовка е и четвъртата – в кв.”Обеля”.

По думите на столичния кмет вече са променени навиците за пътуване в града на над 350 000 души дневно, които използват метрото.

Столичният кмет изтъкна, че столичното метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски столици и по дължината си е настигнало някои, а дори е задминало други инфраструктурни съоръжения.

През 2021 г. завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро предложи нови ползи за града, посочи Фандъкова, сред които отчете намалението на вредните емисии с 90 000 тона годишно и с 25 на сто трафика в районите, през които метрото минава.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

В рамките на форума, по случай  25 години от създаването на столичното метро, бе валидирана пощенска марка.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам