Бюлетин

Фандъкова: За цялостното развитие на Витоша трябват законови промени и нов план за управление

Може да се реконструира малка част от Драгалевския лифт – нищо друго не може, защото, за да се случи цялостното развитие на Витоша, са необходими законови промени и нов план за управление. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с държавния глава Румен Радев и представители на изпълнителната власт, местната администрация, представители на спортната общност и на инвеститорите в природен парк „Витоша“ за перспективите пред развитието на масовия спорт, както и летния и зимния туризъм в планината.

Според Фандъкова, при много оптимистични срокове, план за управление може да се изработи в рамките на година, година и половина. След това да се съгласува и отиваме на 10 години, посочи тя. Има изтекъл план за управление на Витоша, няма нов план. Има нормативни пречки, но има и възможности, добави столичният кмет.

Снимка: БТА

Нашата цел е да се възстановят и развият лифтовете, без каквато и да било възможност за друго строителство в природен парк „Витоша“, каза още тя.  По думите и в момента и законите казват така, но са необходими стъпки, за да се „отпуши“ процесът.

Фандъкова отбеляза, че от общината са настоявали да започне поетапно възстановяването на този процес. Не само не се построиха нови отсечки, а се амортизираха съществуващите, изтъкна тя и добави, че е спрян Драгалевският лифт, а Симеоновският лифт, с който разполагаме, също се нуждае от реконструкция.

Кметът посочи, че в съществуващата нормативна база може да се възстанови Драгалевският лифт до „Бай Кръстьо“, както и Княжеският лифт. Тя отбеляза, че от общината имат противоречия със собственика на  Княжеския лифт дали трябва да бъдат сменяни стълбовете на съоръжението, като казусът е в съда.

Още от Built.bg:  Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам