Бюлетин

Фасадата на парижката опера “Гарние” ще бъде обновена до края на 2024 г.

Дворецът “Гарние” – едновременно исторически паметник и една от двете оперни сцени в Париж, разположен в центъра на френската столица, ще възстанови основната си фасада до края на 2024 г. , предаде АФП.

Проектът е на стойност 7,2 милиона евро, се посочва в разпространено съобщение.

Сградата, емблематичен паметник на Париж от 19-и век, ще остане отворена по време на строителните дейности, които ще започнат през април. Част от фасадата й не се вижда от няколко седмици заради издигането на скеле и подготвителните работи.

Дворецът “Гарние”

Сградата “страда от замърсяване, сериозни термични удари и износване на материали, довели до нарушаване на структурата”, уточняват от операта. Дейностите са необходими, “за да се гарантира дългото съществуване на паметника и безопасността на хората през следващите десетилетия”.

Освен почистването, обезвреждането и отстраняването на олово, дейностите са  фокусирани и върху възстановяването на позлатата, елементи и скулптурите, както и възстановяването на надписите, бюстовете и капителите. Ще бъде поставена и система за защита от гълъби.

Дворецът “Гарние”

Построена от архитекта Шарл Гарние, сградата е открита през 1875 г. и е класифицирана като исторически паметник през 1923 г. Оттогава са извършени множество ремонтни дейности.

Възстановителните работи ще бъдат “финансирани от рекламно табло върху брезента на фасадата”, уточняват от опера “Гарние”, която се субсидира до 95,3 милиона евро годишно, сочат данни от 2019 г., отбелязва АФП.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам