Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Феноменът “Висока вода” наводни центъра на Венеция, но базиликата “Сан Марко” остана суха

Феноменът “Висока вода” отново се наблюдава във Венеция и принуди властите да разпоредят в петък и събота задействане на плаващите диги на съоръжението “Мойсей”, заобикалящи града, предадоха АНСА и РАИ Нюз.

Тогава водното ниво в района на Венеция се покачи на 110 сантиметра, а при тази стойност дигите на “Мойсей” обичайно влизат в употреба. Това беше първото им задействане от началото на есента тази година.

Снимка: АНСА

Вчера обаче нивото на водата  беше по ниско от гореспоменатото и “Мойсей” не бе задействан. Нивото в най-пиковите моменти достигна 95 сантиметра в лагуната. В резултат на това бе наводнена зоната на площад “Сан Марко”. Площадът се покри с 10 сантиметра вода. На места в по-ниските му части водата достигна 20 сантиметра и принуди жителите и гостите на града да нахлузят типичните найлонови ботуши, които се продават за тази цел във Венеция. Масите и столовете на популярните кафенета на площада бяха също във вода, но това не спря туристите да седнат там и да си поръчат нещо за пиете.

Снимка: АНСА

Въпреки водата на площада базиликата “Сан Марко” остана суха. Причината за това е ново съоръжение – стъклени прегради, които бяха изградени около нея, за да спират водата. Съоръжението струва 5,2 милиона евро. То бе вкарано в употреба за първи път и успя да запази ценните мрамори и мозайки в базиликата.

Иначе в центъра на Венеция бяха монтирани дървени пътеки, по които хората да се придвижват, когато “Високата вода” залее някои основни маршрути.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам