Бюлетин

Феноменът “Висока вода” наводни центъра на Венеция, но базиликата “Сан Марко” остана суха

Феноменът “Висока вода” отново се наблюдава във Венеция и принуди властите да разпоредят в петък и събота задействане на плаващите диги на съоръжението “Мойсей”, заобикалящи града, предадоха АНСА и РАИ Нюз.

Тогава водното ниво в района на Венеция се покачи на 110 сантиметра, а при тази стойност дигите на “Мойсей” обичайно влизат в употреба. Това беше първото им задействане от началото на есента тази година.

Снимка: АНСА

Вчера обаче нивото на водата  беше по ниско от гореспоменатото и “Мойсей” не бе задействан. Нивото в най-пиковите моменти достигна 95 сантиметра в лагуната. В резултат на това бе наводнена зоната на площад “Сан Марко”. Площадът се покри с 10 сантиметра вода. На места в по-ниските му части водата достигна 20 сантиметра и принуди жителите и гостите на града да нахлузят типичните найлонови ботуши, които се продават за тази цел във Венеция. Масите и столовете на популярните кафенета на площада бяха също във вода, но това не спря туристите да седнат там и да си поръчат нещо за пиете.

Снимка: АНСА

Въпреки водата на площада базиликата “Сан Марко” остана суха. Причината за това е ново съоръжение – стъклени прегради, които бяха изградени около нея, за да спират водата. Съоръжението струва 5,2 милиона евро. То бе вкарано в употреба за първи път и успя да запази ценните мрамори и мозайки в базиликата.

Иначе в центъра на Венеция бяха монтирани дървени пътеки, по които хората да се придвижват, когато “Високата вода” залее някои основни маршрути.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам