Бюлетин

“Фич” може да е принуден да понижи рейтинга на десетки банки, сред които “Джей Пи Морган Чейс”

Американският банков сектор се доближава до друг  – риска от рязко понижаване на рейтингите на десетки банки, сред които може да е и “Джей Пи Морган Чейс”  (JPMorgan Chase). Това предупреди в интервю за Си Ен Би Си анализаторът от “Фич” (Fitch) Крис Волф.

Рейтинговата агенция намали оценката си за състоянието на сектора през юни и анализаторът отбелязва, че този ход е останал в голяма степен незабелязан, тъй като не е довел до понижаване на рейтинга на банки.

Още едно понижение на рейтинга на отрасъла – от А+ до АА- ще принуди “Фич” да преразгледа рейтинга на всяка от над 70 американски банки, които покрива. Това каза Волф в ексклузивно интервю за Си Ен Би Си от централата на компанията в Ню Йорк.

“Ако слезем до А+, то това ще доведе до пренастройка на всичките ни финансови мерки и вероятно ще се изрази в действия към отрицателен (неивестиционен рейтинг)”,  коментира Волф.

Агенциите за кредитен рейтинг, на които се позовават инвеститорите в облигации, разтърсиха напоследък пазарите с действията си.

Миналата седмица “Мудис” понижи рейтинга на 10 малки и средни банки и предупреди, че може да направи същото със 17 други банки, включително по-големи институции като “Труист” (Truist) и “Ю Ес банк” (US Bank).

По-рано този месец “Фич” понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ заради дисфункция на политическите институции и все по-голям дългов товар. Тази стъпка бе осмяна от бизнес лидери, включително от главния изпълнителен директор на “Джей Пи Морган”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам