Бюлетин

“Фич” постави ААА рейтинга на САЩ под негативно наблюдение

Рейтинговата агенция “Фич” (Fitch) постави дълга на САЩ под наблюдение за възможно понижение, късно вчера (локално време бел. ред.), на фона на продължаващите преговорите за тавана на дълга на страната и, които предизвикват опасения сред инвеститорите на световните пазари, предаде Ройтерс. В момента агенцията дава оценката ААА на дълговите книжа на САЩ.

Действието на агенцията идва като предвестник на възможно понижение на кредитната оценка на най-голямата световна икономика, ако конгресмените не успеят да увеличат сумата, която министерството на финансите може да заема, преди да изчерпи възможностите си за поемането на нов дълг, което може да се случи още следващата седмица.

Понижаването на рейтинга може да повлияе на ценообразуването (да увеличи рисковата премия по дълга, което да доведе до повишаване на лихвите по него бел. ред) на трилиони долари държавни ценни книжа.

Ходът на “Фич” съживява спомените от 2011 г., когато рейтинговата агенция “Ес енд Пи” (S&P) понижи рейтинга на САЩ до AA+ и предизвика каскада от други понижения, както и разпродажба на фондовия пазар.

От “Фич” прогнозират, че правителството на САЩ ще харчи повече, отколкото успява да събере, създавайки дефицит от 6,5 на сто от БВП през 2023 г. и 6,9 на сто през 2024 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам