Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Финансовите министри от Г-7 ще обсъдят ценови таван за руския петрол

Министрите на финансите от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) ще обсъдят на днешната си среща предложението на администрацията на американския президент Джо Байдън за налагане на таван на цените на руския петрол. Това съобщиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

“Това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на (руския президент Владимир) Путин”, което също ще намали и глобалните цени на енергията, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери.

Въпреки че износът на петрол от Русия достигна до най-ниските си нива от миналия август насам, приходите от него през юни се увеличиха със 700 милиона долара на месечна основа заради по-високите цени. Това е с 40 на сто над средното ниво на руските приходи от петрол за миналата година, съобщи по-рано Международната агенция за енергията (МАЕ).

На този фон високопоставени представители на Запада предложиха чрез таван на цените на руския петрол да се ограничат плащанията от рафинерии и търговци за закупуването му – ограничение, която според Кремъл Русия няма да спазва и може да осуети, като продава петрола си на държави, които не се съобразяват с ценовия праг.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ обмислят и други алтернативи, включително блокиране на транспортирането на руския петрол.

Джо Байдън и Олаф Шолц, снимка: AP

Американският финансов министър Джанет Йелън и британският й колега Надим Захауи обсъдиха плана за ограничаване на цените и поддържането на икономическите нужди на Украйна, съобщиха от американското министерство.

“В момент, когато войната на Русия доведе до високи цени на енергията в световен мащаб, мисля, че горната граница на цените е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме, за да се борим с инфлацията, като гарантираме стабилен поток от петрол към световните пазари на по-ниски цени”, заяви Йелън преди началото на срещата. Това ще намали приходите на Москва, с които води войната си срещу Украйна, допълни тя.

Още от Built.bg:  Бунтът срещу велоалеите в София: кой срещу кого в изграждане им

Някои търговци и анализатори на петролния пазар обаче изразиха съмнения, че таванът на цените ще постигне желания ефект, тъй като Русия има начини да транспортира петрола си до азиатски държави без участието на западни застрахователни компании. Също така Москва може да спре част от износа, след което да последва скок в цените на енергията, опасяват се те.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам